2020-06-19
東歐餐廳依排勁多人講.我心諗夜晚黎食應該勁多人啦.所以就約咗朋友黎食lunch喇.佢12:00pm一開門我地就黎到.我地係當日第一個客.老闆勁nice, 俾我地自己揀位坐, 亦好細心同我地解釋個menu.佢個lunch set 有好多嘢揀.可以揀要湯定沙律.湯同沙律各有兩款揀.我同朋友都係揀要湯.朋友揀嘅係紅菜頭羅宋湯.佢都幾多料嫁.個味同港式羅宋差唔多, 係多咗紅菜頭味.紅菜頭個味都幾重.值得一試.我揀嗰個係南瓜湯.真係好好味, 好creamy, 啖啖都係南瓜蓉.不過講起特色, 一定係紅菜頭羅宋湯特別啲.E. Stew Pork with honey source HK$118Main course 有得揀飯、意粉或薯蓉.我地就揀咗薯蓉.豬肉都幾大件.D肉好腍, 一叉就散, 但味道就比較淡.薯蓉都幾好味.雖然佢睇落一粒一粒咁, 但食落係軟棉棉, 唔會好乾.A. Georgian style Chicken with home made sauce HK$108我覺得依個雞好味過豬肉.佢個味係有D似雞煲, 不過係唔辣嘅.D汁撈埋D薯蓉都幾好食.甜品係小蛋糕.蛋糕上面係士多啤梨醬.個口感
東歐餐廳依排勁多人講.
我心諗夜晚黎食應該勁多人啦.
所以就約咗朋友黎食lunch喇.
佢12:00pm一開門我地就黎到.
我地係當日第一個客.
佢個lunch set 有好多嘢揀.
可以揀要湯定沙律.
湯同沙律各有兩款揀.
我同朋友都係揀要湯.
朋友揀嘅係紅菜頭羅宋湯.
佢都幾多料嫁.
個味同港式羅宋差唔多, 係多咗紅菜頭味.
紅菜頭個味都幾重.
值得一試.
我揀嗰個係南瓜湯.
真係好好味, 好creamy, 啖啖都係南瓜蓉.
不過講起特色, 一定係紅菜頭羅宋湯特別啲.
Main course 有得揀飯、意粉或薯蓉.
我地就揀咗薯蓉.
豬肉都幾大件.
D肉好腍, 一叉就散, 但味道就比較淡.
薯蓉都幾好味.
雖然佢睇落一粒一粒咁, 但食落係軟棉棉, 唔會好乾.
我覺得依個雞好味過豬肉.
佢個味係有D似雞煲, 不過係唔辣嘅.
D汁撈埋D薯蓉都幾好食.
甜品係小蛋糕.
蛋糕上面係士多啤梨醬.
個口感都幾得意, 佢比平時D蛋糕實少少.
都幾好食.
飲品方面, 有得揀花茶, 茶或咖啡.
花茶都有好多選擇, 我叫嘅係玫瑰花茶.
飲落都幾香玫瑰味, 不過都幾甜嫁.
總括來說, 我好欣賞依間餐廳嘅服務態度.
老闆好熱情, 會主動過黎問洗唔洗幫我地影相.
食物賣相雖然唔算太好, 但味道係唔錯嘅.
我係第一次試東歐菜, 其實之前都怕唔岩口味, 但今次食完都會想再去食.
依間餐廳, 我要俾個like佢.