2023-12-28
今日朋友帶我去呢度食泰北菜,之前都未食過,原係咁好食。炸青木瓜沙律配自家醬汁,新鮮木瓜沙律食得多,炸木瓜沙律都係第1次食,d木瓜絲每條都炸到脆卜卜,配埋佢地特制嘅醬汁,酸酸辣辣勁開胃,個醬汁入面仲有大蝦,勁足料。泰北牛腩湯,冬蔭公成日都飲,今次就試吓泰北湯,飲落好清,都有酸辣嘅味道,好好味,個湯仲有大量嘅牛腩同草菇,d牛腩煮到啱啱好,食落唔太淋唔太韌,勁正。泰式濕炒海鮮停頓之麵,個賣相非常靚,d麵竟然可以凌空企喺度,我都係第1次見,d炸麵好鬆脆,側邊d海鮮味道好好,有大蝦,蜆同魷魚,好新鮮,d麵撈埋d汁一齊食,好好味。泰式薑奶茶,個奶茶好濃郁,入面仲有2塊大薑片,飲落勁暖胃,原來奶茶mix薑係咁夾。蜂蜜香茅茶,香茅茶勁香香茅味,煮到出晒味,呢度d蜜糖係另上,自己鍾意幾甜就自己控制,香芽mix蜜糖嘅味道又真係唔錯。