2021-03-09
❀ Happy Paradise #中環 ❀❗️特色港式fusion菜 sourdough雞蛋仔你食過未❗️——————————————————三八婦女節,介紹呢間由女人主理嘅港式fusion餐廳👩🏻🍳餐廳曾經榮華talterdining五十大,而主廚更於2017年獲得亞洲最佳女主廚,同時係另一間深受歡迎嘅玩味漢堡包店littlebao 嘅姊妹店🔥位於蘇豪區樓上鋪,平時行過可能會見唔到,但沿着樓梯上,就會望到適間充滿輕鬆玩味vibe嘅餐廳x酒吧😆當中有好食物都好創新特別,啱晒我呢啲鍾意試新野搜羅特色食物嘅人。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch Share Menu for 2 星期六嚟到都有set lunch,分別有兩種選擇。✦ 2 starters, 1 main $238/1✦ 4 starters, 1 main, 1 dessert $368今次我哋揀咗較為平嘅一款,不過份量就唔算好多,食完之後有少少唔夠飽(我哋本身算大食)。.♥ Starters ✦ Sourdough Egg Waffle (3.9/5)就係為咗呢個sourdough egg waffle慕名而來,係每台必點💖
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Lunch Share Menu for 2
星期六嚟到都有set lunch,分別有兩種選擇。
✦ 2 starters, 1 main $238/1
♥ Starters
就係為咗呢個sourdough egg waffle慕名而來,係每台必點💖!
真係比一般嘅雞蛋仔有所唔同,表面有少少鬆化,而唔係平時硬脆嗰種。內裏冇一般嘅咁脹卜卜,較為煙煙韌韌,味道上有淡淡嘅酸味,配埋佢哋鹹鹹地嘅烏魚子醬。
我覺得係幾獨特,不過又冇話比一般嘅優勝,有啲似平時食西餐前有麵包食咁🤣不過就變咗係雞蛋仔嘅外型,算係一個嶄新嘅體驗。
✦ Ginger Scallion Crab (4.3/5)
呢個偽蟹菜式就真係好好味😋!
將椰菜花拎咗去炸,炸皮同軟殼蟹嗰個類似,非常酥脆。
另外加上甜甜地嘅薑蔥去炒,極之惹味,好好食,如果再多啲就好!
♥ Main
✦ Seared Skirt Steak Noodles (3.9/5)
另一款佢哋嘅特色fusion河粉。
將乾炒牛河嘅滑牛換上澳洲和牛牛腹肉🐮大約三成熟左右,但一啲都唔會覺得生,仲好腍身。
河粉應該係自家製,非常粗身,好似粉皮咁但係又薄啲,索晒醬汁。
醬汁亦唔係就咁豉油,而係用上日本昆布同埋牛油製成,另外加咗少少鹹檸檬絲,成件事鹹鹹酸酸咁(有少少似KFC蘑菇汁嘅影子),我自己覺得酸咗啲啲,不過朋友就幾鍾意。
♥ Coffee/ Tea (3/5)
✦ Cappuccino
✦ Green tea
最後套餐包埋嘢飲,有latte/ cappuccino/ americano/ matcha/ fruit tea選擇。
我哋揀咗cappuccino & matcha,不過就係即沖嗰啲,冇乜特別🙈。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
由亞洲最佳女主廚開辦,亦榮獲亞洲50大餐廳之稱,果然係有其獨特之處🔥一向比較鍾意搜羅特色餐廳嘅我,幾欣賞呢一間嘅創意,其他地方絕對搵唔到呢啲菜式,所以都值得一試。味道上我自己就覺得冇想像中咁誇張,但都唔差。環境亦幾舒適,坐得空曠舒服,亦可以預先致電或者WhatsApp訂位。