2019-07-15 70 views
行過見到有間食瀨粉嘅鋪 🤓店員仲話佢地嘅瀨粉係自家製 🤔諗起兒時經常食,於是拉埋2個姨媽走左入去食 😅其實佢唔係淨係得瀨粉,仲有米線同薯粉揀 😏湯底可以揀清湯,蕃茄湯,酸辣/麻辣 湯 (不過要加錢 🤔) 我地叫左酸辣湯,冬菇,鮮蝦雲吞 米線。同埋大大碗瀨粉 😂😂 先講下碗酸辣湯米線 😃酸辣湯底夠酸夠辣 👍配料都幾足 🤗冬菇唔會炆得太咸,都算厚肉而且大細岩岩好 😆鮮蝦雲吞有4 隻,食得出係自家製 🤓入面食到有蝦仁 🍤👍米線夠爽滑,唔會浸到太淋 👍仲有幾塊雲耳送 😅大大碗瀨粉 😂反而呢個相比之下就有d失色 🙊湯底我地要左清湯,冇咩特別但冇味精 👌配料有生菜,水餃,墨丸,貢丸,豬肉,牛肉片,豬潤,腐皮,豆卜,魚皮餃。👈各一塊 😂聽落好似好多咁😂但其實每樣得一小舊(生菜都得一片 😂),以$49黎講有d唔值 🤔但瀨粉又真係幾大碗嘅 😂😂😂呢一碗我冇咩點食,淨係食左d粉 🙄(因為姨媽們唔食得辣 😝)個瀨粉佢話係自家製,又真係比平時食開個d粗身同大條 🤓有d似粗身嘅薯粉 😆食落質感同我想像中嘅瀨粉完全係兩回事 😂😅我諗佢叫薯粉會更加切合 😅但姨媽們都話整體配料普通,冇咩特別。整體黎講都算唔錯 👌👍
行過見到有間食瀨粉嘅鋪 🤓店員仲話佢地嘅瀨粉係自家製 🤔
諗起兒時經常食,於是拉埋2個姨媽走左入去食 😅
其實佢唔係淨係得瀨粉,仲有米線同薯粉揀 😏
酸辣湯底夠酸夠辣 👍配料都幾足 🤗
冬菇唔會炆得太咸,都算厚肉而且大細岩岩好 😆
鮮蝦雲吞有4 隻,食得出係自家製 🤓入面食到有蝦仁 🍤👍
米線夠爽滑,唔會浸到太淋 👍仲有幾塊雲耳送 😅

大大碗瀨粉 😂
反而呢個相比之下就有d失色 🙊
湯底我地要左清湯,冇咩特別但冇味精 👌
但姨媽們都話整體配料普通,冇咩特別。
整體黎講都算唔錯 👌👍