2016-07-04 2556 views
我有位食素的朋友,間唔中都會約佢出來食飯,今晚佢有時間見我,佢怕我食唔慣齋,(其實我間唔中都會食齋,素食架。) 佢於是帶我去一間較為有特色的素食店-台式素菜,位置係銅鑼灣,就係常樂素食,地點方便。我們相約於銅鑼灣C出口等,只須行2-3分鐘便到達。一出電梯就見到一個佛像,有一幅的畫像,上面寫上人生甜酸苦辣味道,食材,亦有佛經,佛書可供有緣人或食客取閱。內裡環境都幾寬敞,一邊放置茶壺茶具及㝍上餸菜名稱,而另一邊則有百佛圖。又㝍上熱量表供食客參考。噢~平時食左太多卡路里落肚啦,怪不得有個越黎越大的肚腩。真郁悶!又有like爆全場的叉電插蘇,耶!我們點了一個前菜,涼拌和主食。主食--螞蟻上樹 ,名稱有種親近大自然感覺。材料有紅椒,青椒,素肉絲,薑,香菇。味道少許辣夠惹味,粉絲炒得爽身不會黐,亦不會零碎,夠彈牙,很入味,黑芝麻灑上面,遠看真有啲似螞蟻,素肉絲驟眼看有啲似瘦肉絲,青紅椒切粒,色彩繽紛,外觀有啲似夏門炒米。涼拌--風山水起撈,名稱好掂,人生能夠撈到風山水起,相信是每個人的夢想。但亦要知足常樂,這樣才會有一個美好人生。材料有素雞絲,小黃瓜,紅蘿蔔,雞蛋,梨,香菇,沙拉荀,薑片,麻油。首

我們相約於銅鑼灣C出口等,只須行2-3分鐘便到達。
又有like爆全場的叉電插蘇,耶!
我們點了一個前菜,涼拌和主食。
茗茶每位8元
螞蟻上樹

風山水起撈
風山水起撈

首先要將某些食物煮熟然後切條,再將食材分類堆砌,然後灑上醬汁,將其撈起,撈呀撈呀撈到個個風山水起。

食物夠新鮮爽脆,清甜,沙荀夠爽甜,爽爽聲,醬汁酸酸地夠開胃,食物涼涼地,很適合夏天食用,愈食愈想食。
前菜--台式滷味三併 $48

豆干- 有豆腐味,實在感,淡左啲,不是很入味。

薯仔 - 夠入味,腍唔會粉到散晒,有嚼感。

鹵杏包菇-鹵顏色似璣燒鮑魚,切適中不大不小,有口感,入味,不會太鹹。

青瓜 - 切半月形將食物分格,有心思,青瓜爽身,清甜,增添食物顏色,如果再加啲黃色,紅色食物圍邊,唔知會唔會靚啲,顏色繽紛啲,增加食慾。

在用膳期間,有位果凍小姐前來推介她自家製的果凍系列,總共有五款,每款都係$38,好岩而家夏天食。

而果凍小姐製作每款果凍都會有其一個故事,好有感覺好浪漫。五款果凍分別為~
菠蘿檸檬凍
1.菠蘿檸檬凍
艾草凍
2.艾草凍

以上兩款果凍,今天已沽清了。而只有餘下三款。
紅棗杞子桂花凍
3.紅棗杞子桂花凍

4.玫瑰花檸檬迷迭香果凍

5.香茅檸檬薑薄荷凍

我們選了最後兩款,個名比較特別和有新鮮感,令人有種期待,有衝動想試。
玫瑰花檸檬迷迭香果凍
玫瑰花檸檬迷迭香果凍-紅色的賣相好搶眼,果凍上還放上玫瑰花瓣作點綴。味道酸酸甜甜,好開胃,有種清涼感覺,不會太甜,精凝通透似啫喱,但比起啫喱健康得多,因為它是用玫瑰花泡水,加上檸檬汁,迷迭香,少少砂糖,石榴汁等材料製成的,沒有添加人做色素啊!
香茅檸檬薑薄荷凍
香茅檸檬薑薄荷凍 - 黃色的賣相亦很特出,果凍上面亦鋪上小片檸檬片和薄荷葉作點綴,淡淡的檸檬香,又有薄荷的清涼感覺,這款果凍較為比較適合不嗜甜的食客。

食完飯又想食甜點,又唔想周圍揾位排隊,又想食得健康,這系列果凍就至岩不過。全是健康食材製作,食完又不會有種罪惡感。
2016-06-22
$157.30