2023-06-24 370 views
#搞串個pantry講到香港🇭🇰特色嘢食,大家都會諗到蛋撻、魚蛋、菠蘿包、燒味、#車仔麵 。今次就去到#尖沙咀 一間車仔麵舖啦。今次嗌咗兩碗車仔麵,同埋一碟仔甜酸齋($14)。第一碗車仔麵($49)就嗌咗河粉、沙嗲湯、豬腸🐷、雞翼🍗。另一碗($45)就嗌咗河粉、瑤柱湯、通菜🥬、尖椒皮蛋🥚。大部分餸價錢介乎$8至$16,而麵底同湯底都要另加錢。感覺上,貴過其他同檔次車仔麵店少少💸。車仔麵(河粉、沙嗲湯、豬腸、雞翼)🌟🌟湯底唔算太濃味,唔會太咸,感覺似加咗水再滾過咁🧐。豬腸普普通通,有咬口,唔會有臭味。而雞翼滷水味只留於外皮,入面啲肉就無乜味啦🙃。車仔麵(河粉、瑤柱湯、通菜、尖椒皮蛋)🌟湯底可能有瑤柱嘅關係,有啲偏咸。尖淑皮蛋🥚係另上嘅,味道淡淡地,唔會太咸,唔會太辣,易入口,不過同時有一陣皮蛋嘅乾枯味。另外,通菜就脆口,唔會太腍🤩。甜酸齋🌟🌟🌟🌟呢個甜酸齋令人驚喜💥!!味道非常開胃,酸甜嘅味道其實同大部分嘅甜酸齋無分別,但係佢嘅口感真係好正🥳。咬落口,外皮竟然係脆㗎,而入面就腍腍地,少少彈牙。呢個甜酸齋真係會食唔停🤤!!經過尖東個頭,又想試下特別啲嘅車仔麵,同埋好食嘅甜酸齋,都可以去試下
#搞串個pantry

車仔麵(河粉、沙嗲湯、豬腸、雞翼)🌟🌟

車仔麵(河粉、瑤柱湯、通菜、尖椒皮蛋)🌟

甜酸齋🌟🌟🌟🌟

經過尖東個頭,又想試下特別啲嘅車仔麵,同埋好食嘅甜酸齋,都可以去試下嘅💕。
2023-03-31
Type of Meal