2022-11-23 382 views
2022年11月16日 星期三今晚難得同老婆一齊早收工,於是去咗尖沙咀行下睇燈飾,順便食埋飯先返去經過南洋中心有少少肚餓,咁啱見到呢間餐廳裏面有位置,而且都有幾多人幫襯,冇諗太多就入咗去入到去發現裏面嘅壁畫都好有特色,好似來自唔同國家,呢個時候店員就介紹其實每一幅壁畫都係來自一款餐廳嘅特色飲品,畫入面刻劃左飲品嘅材料同代表嘅國家,冇諗過會咁有心機睇返餐牌咁岩係classic cocktail break,經典cocktail會有優惠,而且食物餐牌都有幾多選擇,小食、串燒同主菜都一應俱全,價錢都唔算太貴,所以我哋揀左幾個小食同意粉,再加特色飲品剛才提到餐廳既特色飲品,除咗壁畫上面有之外,餐廳仲另外整左一個餐牌出嚟,裡面寫得好清楚每款飲品有咩用料同飲品既靈感來源係咩,甚至飲品既味道同期望顧客飲完既感覺都有,想得十分周到我點既正正就係來自日本既ukiyo-e,有茉莉香綠茶既清酒、梅酒、柚子汁等等混合而成,飲落去酒精味唔算濃烈,都幾易入口,酸酸地幾醒胃之後食物就陸續送到,有黃咖喱蟹肉配蒜蓉包,咖喱黎到既時候好香,配埋蒜蓉包食好夾,每一啖都食到有蟹肉,而且唔算太辣,反而越食越惹味添之後有蟹肉龍蝦
2022年11月16日 星期三

之後有蟹肉龍蝦湯脆鍋巴,鍋巴勁脆口,可惜得四塊,如果多啲會更加好,而龍蝦湯好濃郁,一d都唔稀,充滿龍蝦味,仲食到有龍蝦肉添

呢個係龍蝦汁海鮮意大利麵,有好多款唔同嘅海鮮,包括八爪魚、青口、大蝦等等,煮得啱啱好,唔會過熟,大蝦好彈牙,而闊條麵都好有咬口,唔會煮到好腍

最後仲有炭燒墨魚柳,冇諗過上碟嘅時候會有咁大塊墨魚,而且店員已經切開左一片片,燒得好香之餘,仲真係有炭燒既香味,另外可以點醬汁一齊食,味道會更加豐富,有少少辣

最後埋單每人三百幾蚊,尖沙咀來講算係不過不失,的確係第二個地方搵唔到呢一啲特色飲品
2022-11-16
$370 (Dinner)