2014-02-05
今日年初二, 本來打算同 Daddy、Mummy 去飲茶, 不過知道茶樓會貴,所以諗住去商場是但搵野食就算。去到沙田, 記得火車站下面有好多食肆, 就同屋企人落去睇下,點知俾我地發現左「明珠閣」。「明珠閣」係一間現代式的飲茶。點解咁講呢? 因為佢唔係茶樓但有點心。一入去, 基本上是可以享受「服務」, 因為全程有人「加茶」, 唔洗自己來。打開餐牌, 話晒都第一次來, 點都叫返餐牌上「明珠推介」。明珠蝦餃皇大大粒, 飽滿的蝦肉, 通透的外皮。本來想「加碼」, 不過再落單已經無晒,店員告知, 是每日即做, 而且限量供應,咁今次真係好幸運, 起碼都試到蝦餃,下次真係要早D 來, 仲要一開始就 Order 2份!!養生湯浸鮮竹卷哩個真係非常ok, 個湯好鮮甜,本身個鮮竹卷就不過不失, 但個湯真係加好多分。先飲一啖湯, 再食個鮮竹卷, 食完再加啖湯,食點心食到咁享受, 都係哩個「養生湯浸鮮竹卷」先做到。酥炸菊花奶皇包奶皇包食得多呢...哩個奶皇包真係未見過!!外面有點似「炸曼頭」, 咬落去, d 奶皇是爆出來的,外面是脆的, 裡面是軟的, 口感非常特別,如果是炸曼頭, 就會太脆, 所以要加煉奶中和
所以諗住去商場是但搵野食就算。
點知俾我地發現左「明珠閣」。
打開餐牌, 話晒都第一次來, 點都叫返餐牌上「明珠推介」。
明珠蝦餃皇 大大粒, 飽滿的蝦肉, 通透的外皮。
本來想「加碼」, 不過再落單已經無晒,
店員告知, 是每日即做, 而且限量供應,
咁今次真係好幸運, 起碼都試到蝦餃,
下次真係要早D 來, 仲要一開始就 Order 2份!!
養生湯浸鮮竹卷 哩個真係非常ok, 個湯好鮮甜,
本身個鮮竹卷就不過不失, 但個湯真係加好多分。
先飲一啖湯, 再食個鮮竹卷, 食完再加啖湯,
食點心食到咁享受, 都係哩個「養生湯浸鮮竹卷」先做到。
酥炸菊花奶皇包 奶皇包食得多呢...哩個奶皇包真係未見過!!
外面有點似「炸曼頭」, 咬落去, d 奶皇是爆出來的,
外面是脆的, 裡面是軟的, 口感非常特別,
如果是炸曼頭, 就會太脆, 所以要加煉奶中和同配味,
而哩個酥炸菊花奶皇包, 咬落去的時候, 內裡的奶皇就做到這個效果。
口感同味道都夾得好好, 而外表亦非常有特色, 掂呀!!
XO醬炒腸粉 一個字...「正」
一般茶樓都只有煎腸粉, 今次食到炒腸粉都幾得意。
XO 醬好香, 好夠味, 腸粉炒出來又唔會爛晒,
好明顯個廚師識得煎左個腸粉先, 再落XO 醬炒。
最後, 整返個甜品先算完美啦
桂花紅豆糕 哩個配答又係一大突別之處, 紅豆甜度適中, 同桂花糕的味道好配。
今個「開年」真係幸運, 想飲茶唔去茶樓都有,
仲要食到咁特別的點心, 祝大家新年快樂, 大家都一樣咁幸運。