2022-12-07
行開紅磡,搵地方下午茶, 見到茶木台式休閒餐廳, 知道有好多間分店, 試下好唔好食先。😋 下午時候人不多, 座位舒服 ,餐牌印得精美漂亮,菜色好多選擇, 聽朋友講甜品好有特色 ,一定要試 。💪行街行到好肚餓,於是就叫左古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉, 紅蔥地瓜燉冇骨牛腩配地瓜米粉。 又叫咗台式滷味拼盤, 甜品就叫咗朱古力曲奇蜜糖軟磚塊 ,飲品就係熱嘅mocha ,同埋水蜜桃花果茶。紅蔥地瓜炆無骨牛腩 配地瓜米粉上菜的器皿好特別 ,用白色瓷碗套裝,下面有火㷫住, 整個感覺高級咗好多, 好特別的配搭。 地瓜即係番薯 ,係最健康嘅食物之一, 台菜經常用到番薯, 可見佢哋係追求健康嘅食店,冇骨牛腩 炆得好林, (我以為牛腩一定係冇骨)😛 味道偏甜, 同埋有好多牛筋 ,地瓜米粉就好好食 ,同平時食開嘅廣東米粉好唔同, 好煙韌 ,湯底好好味, 再加上兩舊甜美嘅地瓜 ,足夠飽肚。😋古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉 不嬲都鍾意食三杯雞, 因為鍾意嗰啲香料, 特別係九層塔嘅香味 ,再加上有杏鮑菇更加鍾意。 三杯雞燜得好夠味 ,好多肉 ,特別鍾意入面加有紅椒 ,青蔥, 薑蒜 ,令整個菜都好惹味。台式滷味拼盤 鹵水食
紅蔥地瓜炆無骨牛腩 配地瓜米粉
古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉
台式滷味拼盤
鹵水食物係我嘅至愛, 拼盤包括有 ,雞翼 ,五花腩, 豆腐,金錢肚, 仲有兩塊好淋好大塊嘅牛展, 有啲炸花生喺底。 上面仲有半個好靚橙色嘅溏心蛋, 加一條綠色芫茜裝飾, 成個菜個樣好醒目,啲鹵水仲好好味添。👍👍
Mocha和水蜜桃花果茶
食飽梗係要飲杯嘢, 我下晝鍾意飲咖啡,所以叫咗杯熱mocha ,濃香嘅朱古力味同埋咖啡味混合, 再加上軟滑嘅泡沫, 飲到好滿足。 honey就叫咗水蜜桃花果茶 ,有個好靚嘅壺同埋杯,仲有一杯蜜糖自己落 ,杯花果茶好靚 ,見到就開心。💕
朱古力曲奇蜜糖軟磚塊
睇相就好鍾意呢個甜品, 堆到成座山咁高, 個底係厚多士做的磚塊, 中間係軟淋淋嘅, 多士上面放咗一嚿雪糕 ,雪糕上面又有好多cream ,表面再加好多朱古力碎 ,旁邊裝飾咗士多啤梨, 整個甜品係一個好華麗嘅畫面 ,食落非常香甜豐富 ,好佩服廚師嘅創意 ,整到個樣吸引味道又好正 ,勁讚👍。