2021-10-01
今晚揸住我部倫敦的喺觀塘區六點都未夠就收工, 咁早很多人還在努力工作中, 唯有自己嘆個early dinner 吧, 上星期中秋佳節黎牛頭角海濱賞大月亮, 才發現海濱天橋底原來開咗間新餐廳, 今日就順個靚便喺度開餐餐廳設有室外或室內座位, 今日都熱熱地, 所以選擇坐室內窗邊座位, 享受冷氣之餘, 亦可以遠望落地玻璃窗外的開揚外景, 六點左右室外已坐滿系度happy hour 飲酒嘆雪茄的客人, so relaxing, 最好係狗狗友善餐廳, 可以同主人食個BRUNCH餐牌分食品及酒牌兩個, 一般西餐廳食物, 咁既嘆酒環境, 酒既選擇乘能少? 唔想諗食乜, 來個set dinner, 咁嘅環境, 價錢尚算和藹可親, 二百零三百有齊餐包、餐湯/沙律、主食、甜品飲品。時間尚早, 嘆杯冰凍生啤爽吓身心先晚飯蘑菇忌廉湯配鬆軟甜餐包忌廉蘑菇湯好濃, 蘑菇分兩個層次, 一個層次係打得很幼滑做湯底, 另一個層次係打到有點粗粒嘅感覺, 有點咬口, 蘑菇湯香濃得黎帶點嘅蘑菇粒既爽脆, 天然美味。蕃茄醬西班牙紅蝦意大利幼麵 ($298)喜出望外, 估唔到有兩隻大大隻紅艷矜貴的西班牙野生紅蝦, 西班牙野生紅蝦
時間尚早, 嘆杯冰凍生啤爽吓身心先晚飯
蘑菇忌廉湯配鬆軟甜餐包
蕃茄醬西班牙紅蝦意大利幼麵 ($298)
喜出望外, 估唔到有兩隻大大隻紅艷矜貴的西班牙野生紅蝦, 西班牙野生紅蝦外形呈鮮紅色, 矜貴在蝦膏香濃且多, 蝦肉鮮甜微彈, 鮮甜度比一般海蝦強很多倍, 解凍後即成刺身級野生海蝦, 近幾年很受廚師及食客歡迎。
LaSerre 處理紅蝦嘅方法係略略燒香, 蝦肉則火炙過, 令蝦肉入口有bbq 香氣。
西班牙紅蝦特式之其一, 很多甘香蝦膏。
紅蝦呈半熟半生狀態, 蝦肉中間呈透明色, 好似食緊刺身咁, 蝦肉很鮮甜, 而意大利幼麵絕對係我杯茶, 麵條彈牙帶點硬身, 沾滿了爆香以蒜片、蘑菇、蕃茄及冬菇煮成的番茄醬, 超好味, 蕃茄醬應該不是現成貨, 帶點新鮮蕃茄清酸香口, 成碟意粉嘅靈魂所在。
是日甜品 : 蘋果批
餡料的粒粒蘋果肉, 帶點肉桂嘅香, 仲保留了少少蘋果本身的爽口, 蘋果批甜度適中, 香甜而不膩, 不錯。
嘆埋杯香濃咖啡, 滿足而自得其樂的晚飯, 個人都幾享受METIME 時間, 充電一流。
食完可以行出觀塘海賓散散步。