2018-03-10
成日都出銅鑼灣食飯,間間餐廳都好多人。好多時食完都快快手埋單走人,唔想阻人做生意。今日又要出去銅鑼灣食晚飯,但想搵間坐得舒服可以慢慢傾吓計。最終決定去Seoulmate Cafe試下!上網睇到佢地好似有outdoor坐位,諗住係鬧市中戶外空間應該都唔會好大掛。一踏入餐廳就見到出面平台位置原來好闊落,空間十分大。有個類似小舞台嘅地方,放咗幾張枱,再加多兩張有鞦韆嘅座位,但係一啲都唔覺得迫。一打開餐牌睇,真係花多眼亂!選擇十分之多,唔似其他cafe只係得好有限嘅選擇!因為太肚餓啦,所以一黎就叫咗個泡菜忌廉豬肉意粉頂頂肚先。一上枱就己經聞到有陣泡菜嘅酸味,十分醒胃。估唔到嘅係用韓國食材去製作意粉都可以做咗夾,微酸微辣令你不自覺地一啖接一啖。仲要份量唔少,性價比高再嚟一個炸軟蟹浸游韓日清甜酸汁。軟殼蟹炸得夠脆身唔會乾,浸咗係啲酸甜汁度一陣都唔淋晒。個酸甜汁亦都調教得十分好,酸甜適宜。係食完個意粉之後,可以清一清個口再食下一樣嘢!呢個就係呢度其中一個招牌菜,芝士波波炸雞燴飯。以我所見,幾乎每一枱都有叫呢個飯!外面個波波係用芝士做嘅,要襯熱撈埋落個飯度一齊食。不過份量就較少,男士可能唔夠啊!嚟到c
嚟到cafe點可以唔試下佢地嘅甜品呢!第一個係'韓國米酒意式芝士蛋糕'。將傳統Tiramisu 用嘅咖啡酒轉用韓國米酒,估唔到效果咁。食到有酒味之餘,又唔會難入口,所有材料嘅味道都恰到好處。
'另一個係'韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋'。將紫薯加埋落去燉蛋,出奇地又好滑好香,唔會因爲加咗紫薯而掩蓋左蛋香。面果層焦糖又香又脆。值得俾十個
食一餐飯,可以坐得舒服,傾到計,嘢野食味道好,加埋好味嘅甜品,仲要價錢唔貴。
呢度絕對值得再嚟!