第一次嚟這間café,當時見到餐牌是以輕食咖啡為主,不過今次回訪,看見餐牌換咗新菜式,有經濟午餐set,仲有與啤酒品牌 — 大圍啤酒 @TaiWaiBeer 合作推出四季主題的六道菜式。我眼闊肚窄,只好揀一道菜食囉😄法式桂花鴨胸 (HK$148).鴨胸,非常厚切,第一眼以為是豬肉,oops🤭.鴨胸都幾多汁,一切就流出來,只係肉質比較有咬口,建議食嘅時候切細粒啲,慢慢咀嚼.醬汁甜甜哋,與鴨胸肉好夾呀😋.配有沙律菜和黑醋汁,可以減膩鐵觀音沖繩青檸茶啤 (跟主菜 +$20 / 瓶).這是大圍啤酒的期間限定款式之一.以鐵觀音茶配搭沖繩青檸,打開蓋有清新青檸香.入口味道是微澀,有淡淡的鐵觀音茶味,易入口,我覺得好飲😋Latte (HK$42).咖啡師介紹是3款咖啡豆的mixed blend,沖出的味道偏nutty,帶有堅果和可可的味道.nutty正是我喜愛的口味.奶泡打得細緻、穩定,拉出靚拉花,也可以維持到杯底👏🏻👏🏻

法式桂花鴨胸 (HK$148)
.鴨胸,非常厚切,第一眼以為是豬肉,oops🤭
.醬汁甜甜哋,與鴨胸肉好夾呀😋
.配有沙律菜和黑醋汁,可以減膩

鐵觀音沖繩青檸茶啤  配  法式桂花鴨胸

法式桂花鴨胸

鐵觀音沖繩青檸茶啤 (跟主菜 +$20 / 瓶)
.這是大圍啤酒的期間限定款式之一
.以鐵觀音茶配搭沖繩青檸,打開蓋有清新青檸香
.入口味道是微澀,有淡淡的鐵觀音茶味,易入口,我覺得好飲😋

鐵觀音沖繩青檸茶啤

Latte (HK$42)
.nutty正是我喜愛的口味
.奶泡打得細緻、穩定,拉出靚拉花,也可以維持到杯底👏🏻👏🏻

Latte
2022-01-30