2024-06-05
今日行過九龍城,一間充滿香港80-90年代風情嘅小食店吸引咗我同朋友嘅目光——同撈同煲🍜。店內嘅裝潢同擺設,處處流露出懷舊嘅氣息🏮,令人彷彿穿梭返去八九十年代。我哋一坐低,就忍唔住點咗份招牌嘅大小姐艇仔銀針粉🥢。啖啖粉滑溜溜,湯底鮮美得嚟唔膩口🍲,海鮮嘅鮮味令人一試難忘🐟。瑞士雞中翼醃得好入味,肉質鮮嫩多汁🍗,啖啖肉嘅感覺,真係令人食指大動。老港牛雜嘅口感爽滑,牛蒡,牛腩,牛肺等都炆煮得好冧好入味。特色醬汁鹵水豬耳串嘅味道豐富,每一啖都係咁惹味🐷。生腸串嘅彈牙配上芝麻湯丸嘅香滑,完美咁結合咗傳統同創新🍢。飲埋嗰瓶懷舊玻璃瓶可樂🥤,清新爽口,令呢頓飯嘅享受升級。每一樣小食都係咁有特色,每一啖都係咁滿足😋。同撈同煲唔單止係食物嘅味道,更加係一種香港記憶嘅味道🇭🇰。下次有機會,一定要再嚟,再次體驗呢份獨特嘅香港味道。👍