2023-11-11
今次同朋友去咗一間人氣打卡餐廳,地點位於港鐵香港大學站附近,步行一兩分鐘就到,夠晒方便,以食創意Fusion 菜為主,餐廳名字都充滿玩味叫Vie Won Won,中文叫鬼混,夠晒鬼馬。走入餐廳,樓梯嘅掛飾同擺設都好復古,彷彿置身於古老大宅嘅感覺,另設有户外區,户外區有張鞦韆椅可以坐,喺度用餐都有另一番感覺,每個位置都好適合打卡。✨明太子凱撒沙律加牛排 $176+$38 就可以食到牛排。牛排份量其實都唔少,仲好軟腍每吃一口都充滿肉汁,加埋新鮮嘅沙律菜加同鹹香嘅粒粒三文魚籽,越食越開胃。✨龍蝦沾麵 $232龍蝦肉彈牙爽口,而沾麵掛晒龍蝦汁,每吃一口都好似飲緊龍蝦湯咁好味。麵質較煙韌,日式沾麵以西式手法去煮充滿創意。✨迷幻磨菇 $98一上枱見到蘑菇造型嘅雪葩被濃濃嘅煙霧籠罩住,店員會將蓋慢慢打開,散發出迷幻嘅效果。上層係覆盤子味道嘅雪葩,而下層白色嘅係荔枝味雪葩,兩者口感好軟身似食雪糕,酸甜度比例控制得啱啱好,絕對睇得又食得,必點。✨Pink Lady $98粉紅色嘅迷人Pink Lady充滿少女嘅色彩,底層香濃嘅vodka,配以西柚嘅香甜苦味道,飲落都容易入口,杯頂灑上爆炸糖粒粒,飲落新奇
✨明太子凱撒沙律加牛排 $176
+$38 就可以食到牛排。
✨龍蝦沾麵 $232
✨迷幻磨菇 $98
✨Pink Lady $98
粉紅色嘅迷人Pink Lady充滿少女嘅色彩,底層香濃嘅vodka,配以西柚嘅香甜苦味道,飲落都容易入口,杯頂灑上爆炸糖粒粒,飲落新奇又刺激。