臨近新年介紹下中菜先ฅ•ω•ฅ大排檔 酒樓 中菜廳就去得多@blacksheeprestaurants 旗下口利福 @holeefookhk 呢種格局既又有冇試過呢?帶玩味得黎又不失高貴格調一入門口就係人人都打卡既金色招財貓牆去到用餐位置以深紅色為主調背景不停播住80年代歌曲 仲比佢rick rolled左( ˃ ᵕ ˂ )菜式方面 佢主打粵菜with a twist◦潮式浸蜆用調味過既魚露加切碎左既蒜蓉辣椒芫荽淋上已經打開既蜆其實同原版大致一樣 無咩新元素◦蝦多士x大阪燒非常厚既蝦多士 上面鋪左同樣非常厚既椰菜絲配左大阪燒醬汁同木魚碎其實的確幾夾 不過味道驚喜就唔大( -᷄֊-᷅ )◦陳蒜豉油粉絲蒸蟶子王名乎其實既蟶子王影唔出咋 差唔多有筷子咁長.ᐟ‪‪‬ 肉質都好飽滿粉絲索哂重蒜既豉油汁 正(˶ˊᵕˋ˵)◦炭火蜜汁黑豚叉燒當晚我最喜歡既一道菜(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)對我黎講 叉燒既肥瘦岩岩好 咬落爽彈唔會太肥膩炭火燒到有燶邊效果 蜜汁亦好夠香甜◦蝦籽蔥油撈麵配脆炸瑤柱絲兩隻顏色既麵應該主要係拍攝效果食落無分別既( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )本身蝦籽同蔥汁已經好香仲要落埋炸瑤柱師係有加乘作用撈麵冇鹼水味亦
臨近新年介紹下中菜先ฅ•ω•ฅ

其實同原版大致一樣 無咩新元素

◦蝦多士x大阪燒
非常厚既蝦多士 上面鋪左同樣非常厚既椰菜絲
配左大阪燒醬汁同木魚碎
其實的確幾夾 不過味道驚喜就唔大( -᷄֊-᷅ )

◦陳蒜豉油粉絲蒸蟶子王
名乎其實既蟶子王
影唔出咋 差唔多有筷子咁長.ᐟ‪‪‬ 肉質都好飽滿
粉絲索哂重蒜既豉油汁 正(˶ˊᵕˋ˵)

◦炭火蜜汁黑豚叉燒
當晚我最喜歡既一道菜(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
對我黎講 叉燒既肥瘦岩岩好 咬落爽彈唔會太肥膩
炭火燒到有燶邊效果 蜜汁亦好夠香甜

◦蝦籽蔥油撈麵配脆炸瑤柱絲
兩隻顏色既麵應該主要係拍攝效果
食落無分別既( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )
本身蝦籽同蔥汁已經好香
仲要落埋炸瑤柱師係有加乘作用
撈麵冇鹼水味亦都好爽口.ᐟ

見到Black Sheep仲新開左間川菜餐廳
真係就黎咩菜式都比佢玩哂~(˘▾˘~)

#lastbitematters #lastbitematters_central
  • Char  siu