2015-10-27
唔知大家有冇聽過豆腐人呢?係來自日本一個character嚟。小妹同朋友都好buy佢,而咁啱近排有間日式拉麵鋪就搵咗豆腐人搞promotion,所以就擇日去棒下場。嚟到門口,果然見到成個豆腐人佈景紙板,不過好似比小妹心中型咁多嘅。。一坐底,四圍望吓,樓底夠高,參考日本風格裝修,同埋最最最重要係有海景睇,呢個位值得加分,有得望下個海真係食嘢個人都會舒暢啲。入到去睇睇menu,小妹係一心想叫有豆腐人個虎洞拉麵嘅,不過睇下諗下。。又唔係真係咁想叫。。可能真係唔吸引。。到最後就叫咗呢度嘅自家拉麵。自家拉麵有三款湯底:白虎、赤虎、黑虎,同有可以配三種肉:日式叉燒、薄切豚肉、豚角煮(即類似東坡肉)。小妹連朋友總共三個人,啱啱好可以叫哂三款湯底match三款肉。仲有,麵嘅硬度係冇得簡嘅。而我哋始終冇miss到豆腐仔,特登問下侍應可唔可以就咁單叫刻有豆腐仔樣嘅蛋,又okay喎!總叫嚟到見過下面咁啦。先講碗白虎湯底配日式叉燒拉麵。湯底雖然話係白虎湯底,應該有番少少膠質嘅味道,但其實完全飲唔出,同埋反而有少少帶酸同埋真係好鹹,鹹到覺得碗嘢好重口味,老實講唔太掂。日式叉燒就好普通嘅貨色,冇咩值得著墨。麵亦係
一坐底,四圍望吓,樓底夠高,參考日本風格裝修,同埋最最最重要係有海景睇,呢個位值得加分,有得望下個海真係食嘢個人都會舒暢啲。 入到去睇睇menu,小妹係一心想叫有豆腐人個虎洞拉麵嘅,不過睇下諗下。。又唔係真係咁想叫。。可能真係唔吸引。。到最後就叫咗呢度嘅自家拉麵。
自家拉麵有三款湯底:白虎、赤虎、黑虎,同有可以配三種肉:日式叉燒、薄切豚肉、豚角煮(即類似東坡肉)。小妹連朋友總共三個人,啱啱好可以叫哂三款湯底match三款肉。仲有,麵嘅硬度係冇得簡嘅。 而我哋始終冇miss到豆腐仔,特登問下 侍應可唔可以就咁單叫刻有豆腐仔樣嘅蛋,又okay喎!總叫嚟到見過下面咁啦。 先講碗白虎湯底配日式叉燒拉麵。湯底雖然話係白虎湯底,應該有番少少膠質嘅味道,但其實完全飲唔出,同埋反而有少少帶酸同埋真係好鹹,鹹到覺得碗嘢好重口味,老實講唔太掂。
日式叉燒就好普通嘅貨色,冇咩值得著墨。麵亦係好一般,食落質地偏淋,浸湯浸得耐咗就更加淋。反而配菜就有番少少驚喜,筍做到幾爽口,紫菜亦唔失色,叫做幫碗麵加番啲分。 跟著到赤虎湯底配薄切豚肉拉麵。第一眼望落去見到湯偏少,仲以為突登要整到個湯濃啲,之後問過 侍應原來真係俾少咗湯。。但見佢加湯時係加番白色嘅清湯,搞到feel到碗嘢好似溝淡咗咁。。。而碗嘢溝左湯之後,都仲係好紅嘅,不過其實唔係辣,而比較大問題嘅係碗嘢係一樣咁鹹,飲完啖湯甚至有啲痴口。。。
食落,麵質同樣係淋身,豚肉就比想像中好,有肉味有咬口。蛋都鹵得入味,但因為碗野好鹹,搞到隻蛋食落就更加鹹。
最後係黑虎湯底配豚角煮,見到碗嘢,蒜就冇乜,反而就見到好油。飲咗啖,黑蒜味其實幾出,但係完全比碗嘢嘅油膩同鹹味覆蓋咗,有啲失色。麵質同樣係太過淋身,咬感唔得。至於隻蛋,咬落入面啲蛋黃係真係流心嘅,但唔知點解食食下就會覺得有啲「鞋」。
差啲唔記得mention隻豆腐仔蛋,外型夠得意,同埋個樣cute番啲。至於味道,本來會expect佢會比跟湯嘅鹵蛋滑身啲,點知最後係食得出「鞋」身。。。算啦,呢度啲嘢開始比小妹感覺都係得個款。
另外仲有隻自家製辣椒醬可以mention一下,隻醬本身就收貨夠辣味嘅。不過喺度提一提一樣搞笑嘢,小編其中一位朋友一開始以為個醬入面撈埋咗好多芝麻,小妹同另一位朋友就反駁個啲應該係辣椒籽,點知最後問過店員,原來個啲真係芝麻嚟。。。 總結,呢度一碗野七十幾蚊,位處尖沙咀地區又有海景睇,算係抵食。不過味道方面就真係不敢恭維,麵就清一色偏淋,湯又太過鹹,總之就係食完一次就會算唔想再嚟個種感覺。
抵食度:3.5/5
好味度:2.5/5