2023-09-21 68 views
本身以為KIN 只有燒味飯,直至朋友帶我黎鰂魚涌嘅KIN餐廳,後知後覺才見識KIN嘅另一片天朋友帶我去鰂魚涌嘅KIN 餐廳,原來係全港第一間旗艦食堂,目測300個座位,座位都好闊落。佈置以深啡為主🤎,配上深綠色植物🌿,好有高級嘅休閒感食物方面,除左平時成日食嘅燒味、仲有日式🎌同東南亞風味菜式選擇❥ 可持續海鮮壽司(6件)$78壽司嘅海鮮以可持續及負面環境影響最低的方法採購,岩哂愛護環境嘅大家,一定要支持下💕一碟6件有3款魚生:帝皇三文魚、油甘魚及海釣黃鰭吞拿魚,一半以香蔥同沙律醬點綴,令每件壽司都不一樣❥ 烤紅咖哩配燒肩肉飯🍛 $98薄切+慢烤無激素同無抗生素豬肩肉好香,口感幾爽,咬落有微微肉汁滲出。裡面以泰國香草、香料、象島蝦醬調味,配搭泰國Sri Trat 直送紅咖喱,非常有泰國風味🇹🇭,整個紅咖喱好辣好開胃旁邊有菠蘿🍍陪襯,香甜嘅味道與香辣嘅紅咖喱形成強烈對比,令味道層次更加豐富❥ 龍蝦湯喇沙 $98喇沙餡料豐富,有半隻糖心蛋,魚片、冬菇、魷魚🦑、蜆、豆卜、青口等等,糖心蛋質感超軟焾,超讚!雖然喇沙上面鋪有一層紅油,但食落唔係好辣,以正宗嘅油麵配搭米粉,入口口感好滑同好香👏🏻❥

❥ 可持續海鮮壽司(6件)$78

❥ 烤紅咖哩配燒肩肉飯🍛 $98

❥ 龍蝦湯喇沙 $98

❥ 白灼菜心🥬 $20
菜心呈深綠色,賣相好新鮮,咬落好juicy

❥ 朱古力布丁曲奇🍪 $40
比想像中大塊好多,大過我快手掌🖐️
輕輕烘熱嘅曲奇外脆內軟,可可味道濃郁,裡面夾雜果仁同朱古力醬,味道香甜又有口感

❥ 香蕉船
香蕉船係港式甜品中都算係經典,呢度嘅香蕉船,除咗有雪糕同香蕉之外,仲有一大塊窩夫🧇窩夫微熱,口感微脆,與冰冷又柔軟嘅雪糕對比強烈。雪糕味道一濃一淡,口感好豐富

❥ 濃縮咖啡湯力☕️ $30
呢度嘅咖啡都幾高水準,咖啡豆來自🇻🇳越南一個山頂嘅家庭式有機農場,咖啡香濃而甘香,唔會好苦,同湯力比例剛好,飲完差充電🔋

❥ 有汔香水檸檬鐵觀音🫖 $22
除左咖啡、鮮果汁、呢度仲有香港特色罐裝飲品,好多選擇
呢杯以鐵觀音mix 檸檬茶,加入有汔梳打水,飲落有檸檬嘅酸酸地,又有茶嘅澀味