2014-03-30
1938 views
我為食貓半夜瞓唔着,諗起尋日中午到紅磡海名軒嘅「玉蕾」飲茶十分回味,先同大家分享下玉蕾嘅裝修同景色先,大家覺得靚唔靚?侍應先來一壺靚香片,一面欣賞窗外維港靚景,一面品嘗兩碟餐前小吃,竹荀烤麩及醬油蘿蔔,由於太肚餓關係,碟蘿蔔忘記拍照已放咗入肚,兩碟小吃味道唔錯,蘿蔔加XO醬一同吃味道很配合! 每次飲茶當然唔少得我至愛嘅蝦餃啦!蝦餃很大隻,一囗咬落去,鮮蝦味立即湧出,滿足我每一棵味蕾,一個字「正」!再來一籠賽螃蟹餃,味道同蝦餃差不多!蝦多士,用一塊麵包鋪上海苔、乾䓤、芝麻,再在麵包中夾入蝦膠後炸至金黃色,沒有油膩感覺,很鬆化,賣相一流!玉蕾——食完啲點心都唔係好夠喉,於是點咗一籠鱈魚瑤柱雪菜籠仔荷葉飯,啲飯係日本珍珠米,先將飯與雞蛋炒香,再放入籠仔鋪上鱈魚瑤柱日本雪菜用荷葉包住蒸,飯炒得很乾身,炒飯本身味道淸淡,食到啖啖蛋香,配埋瑤柱雪菜同食,味道剛剛好唔咸,鱈魚啖啖肉,很好味!玉蕾——最後梗係要食埋甜品啦!杏汁包熱辣辣,咬開類似菠蘿包外層裏面流出白色杏汁,杏汁唔太甜,不過略嫌杏仁香味不夠濃!
再來一籠賽螃蟹餃,味道同蝦餃差不多!