2014-02-14
重慶大廈活方地庫入面都有幾間裝修特別既餐廳, 不過最吸引眼球都係呢間! 成條走廊都變成昭和時代的感覺。可以揀坐tatami定正常枱, tatami個環境就係咁啦, 少D腳力就唔好揀啦!個meun好似本雜誌咁, 雖然有圖, 但係我同朋友睇完都唔明6成食物係咩黎既…唯有叫D有圖睇既甜品啦!日和百匯, 裡面有兩球雪糕, 係紅豆味同抺茶味。紅豆雪糕味道偏淡, 要慢慢細嚐才有紅豆和牛奶味。抺茶味是苦味偏淡比較甜, 可能一般都是覺得抺茶要夠苦先好味, 所以有點失望。底下有抺茶凍, 非常爽口, 味道適中唔錯. 整體口感豐富, 有脆片, 有幼滑雪糕, 有爽口抺茶凍, 有軟綿綿紅豆!抺茶蕨餅糕唔錯, 一黎到已經聞到好香抺茶味。口感非常彈牙, 食到苦而微甜既抺茶味, 可以沾黑糖醬食, 但黑糖醬過甜, 會蓋過蕨餅糕本身的味道, 所以我推介不沾淨食!最後叫左個藍莓乳酪飲品, 黎到會望到一層層沉澱物, 要好好搖勻先飲. 只可以說是大失所望, 成枝野好”希”, 沒有藍莓味又沒有乳酪味, 有點藥水味。希望只是藍莓味的錯, 其他味會正常D?
可以揀坐tatami定正常枱, tatami個環境就係咁啦, 少D腳力就唔好揀啦! 個meun好似本雜誌咁, 雖然有圖, 但係我同朋友睇完都唔明6成食物係咩黎既…唯有叫D有圖睇既 甜品啦! 日和百匯, 裡面有兩球雪糕, 係紅豆味同抺茶味。紅豆雪糕味道偏淡, 要慢慢細嚐才有紅豆和牛奶味。抺茶味是苦味偏淡比較甜, 可能一般都是覺得抺茶要夠苦先好味, 所以有點失望。底下有抺茶凍, 非常爽口, 味道適中唔錯. 整體口感豐富, 有脆片, 有幼滑雪糕, 有爽口抺茶凍, 有軟綿綿紅豆! 抺茶蕨餅糕唔錯, 一黎到已經聞到好香抺茶味。口感非常彈牙, 食到苦而微甜既抺茶味, 可以沾黑糖醬食, 但黑糖醬過甜, 會蓋過蕨餅糕本身的味道, 所以我推介不沾淨食! 最後叫左個藍莓乳酪飲品, 黎到會望到一層層沉澱物, 要好好搖勻先飲. 只可以說是大失所望, 成枝野好”希”, 沒有藍莓味又沒有乳酪味, 有點藥水味。希望只是藍莓味的錯, 其他味會正常D?
Other Info. :
食tatami有個唔好處就係侍應睇D唔到, 要搵個人落單都難! 同埋tatami盡頭就係商場廁所, 其他途人會不斷出出入入, 所以大家真係要小心財物