2017-05-05
一直覺得韓國野唔啱自己食,但好好笑地,年頭去完韓國旅行番黎之後,幾乎係愛上韓國菜嘅程度。講到尖沙咀嘅韓國餐廳,唔知係咪好多人都會講起金巴利道,我地食過幾間,就覺得唔係特別出色。趁住佛誕假期,去到尖沙咀,隨便搵左間韓國菜試下。金饍韓國料理位於北京道1號,睇地址以為價錢唔平啦,哈哈,我食午飯啫,睇左幾篇食評後見有午市套餐,又唔算話太貴太貴,都可以一試。餐廳位置大,空間感足,環境闊落,即使係二人,都坐得相當舒適。午市供應超過20款韓式料理,有鐵板雞肉、辣豆腐湯、餃子湯麵、石頭飯、炸醬麵、人蔘竹絲雞等,定價$68-$130。套餐數量以入座人數計算,餐數不足,每位最低消費$20。所有套餐都會送三款配菜,但飲品需要另外加錢。枱上已經放左水,客人自助。配菜前菜都係普通,不過睇落有啲乾,特別係泡菜,唔夠濕潤,好似已經放左好耐,雖然係附送嘅,就欠少少誠意。烤牛肉飯 $75可能已經係下午茶時間,客人唔算多,上菜速度好快。烤牛肉飯比較一般啦,牛肉都係普通貨色,食落會有少少鞋、韌,而且比較大塊整體感覺亦都唔係太韓式,類係沙茶醬炒過咁。可取之處只係用鐵板上夠熱辣辣、飯夠大碗。金饍辣豆腐煲 (牛肉) $70喺韓國
趁住佛誕假期,去到尖沙咀,隨便搵左間韓國菜試下。
套餐數量以入座人數計算,餐數不足,每位最低消費$20。
配菜
烤牛肉飯 $75
可能已經係下午茶時間,客人唔算多,上菜速度好快。
金饍辣豆腐煲 (牛肉) $70
喺韓國無論平價定貴價嘅餐廳都食到呢味普通得黎又好味嘅料理,但喺香港一直都搵唔到好食嘅辣豆腐湯,一般都係太淡,有其色無其味。
一係就太鹹,又夠辣。
金饍嘅豆腐煲雖然話有牛肉,但屬於比較肉碎,所以肉味唔會好重,裡面隱約有幾粒蜆肉,冇沙,面頭仲有隻雞蛋,合格啦。
豆腐份量都非常多,而且夠滑,食過有啲豆腐湯用嘅豆腐,真係鞋到冇朋友。
要挑剔嘅就係豆腐太碎,但反正係用黎撈飯,都冇乜所謂。
食落味道夠濃,唔會淡到似落左好多水,亦都唔算太鹹,不過我真係覺得唔辣。寫明係辣嘅,我就覺得唔需要太過遷就口味,點嘅人suppose都知道係辣的。但整體黎講,都算係我食過比較滿意嘅辣豆腐湯。
蒸煮韓式餃子 $18/4隻
以午市優惠價追加,價錢就唔貴,味道都係普通。餃子皮就唔算好厚,但比較乾身,餡料都冇乜特別。
汽水、楊枝甘露 $12/杯
整體黎講,我覺得金饍嘅環境幾好,望住海景,服務都唔錯,店員收拾好快手,有唔少附近番工嘅人都喺度食飯。
不過味道就普普通通,咁我地食午餐,晚市食燒肉質素如何就唔知啦。
餐牌: