2023-12-03 28 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯好多人諗起食葡國菜都係喺澳門,但係有冇諗過其實喺香港都可以食到正宗嘅葡國菜。今次就帶大家去上環嘅《Majestic Lisboa》。白色嘅外牆配上金邊嘅圖案做裝飾,就連座椅上面都刻劃着葡萄牙人嘅畫像,好似去咗葡萄牙一樣啊。Squid Salad 一圈圈雪白嘅魷魚圈,配搭酸酸地嘅醬汁,口感煙煙韌韌又開胃。可以配搭麵包一齊食,點一點個醬汁都好開胃呀。Grelhada Mista 金屬鐵架上面掛住牛肉、雞肉、豬肉,真係一次過可以滿足晒三個願望。我自己就最鍾意食佢嘅牛肉,外層焦香味道又夠鹹香,餸飯食就一流啊。Sardinha Assada依款就係葡萄牙傳統啫嘅沙甸魚,用咗比較細嘅沙甸魚,所以肉質會更加幼嫩,仲有魚骨都係比較細小,配搭橄欖油一齊食真係好香口。Serradura依款就係成日見到嘅木糠布丁,口感有如忌廉般嘅幼滑,配搭微酸嘅Port wine, 可以減輕甜品本身嘅甜度。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Majestic Lisboa

Squid Salad

Grelhada Mista

Sardinha Assada

Serradura

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Majestic Lisboa (上環)
上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖