2018-05-11 210 views
BOOK 之前都係因為比佢嘅裝飾吸引嚟食~ 估唔到有D 驚喜呀!四季文昌位於太子荔枝角道,店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵。餐飲位置喺一樓,所以我地先上一層,一路上樓一路比佢嘅裝修吸引,以為自己入咗書店呀!!上到去用餐位啦,全層大到有點誇張,坐位望落去感覺唔會好逼咁,每張枱都有一定嘅距離,算叫寬敞。 而店舖裝修亦非常優雅(好文青風),以風鍋店嚟講,呢間真係隨處都係影相位! 至於食物方面,我地叫咗佢地嘅招牌椰子雞煲,職員將全隻雞件放入椰青椰皇水(連椰肉)嘅鍋裡,再依照佢地MENU上巳嘅食法。先大火煮滾湯底,再加入海南文昌雞,蓋上鍋蓋,再慢火煮約7分鐘就可以食(記得利用枱上嘅沙漏計呀)。椰子湯底清甜,再配上時間啱啱嘅文昌雞件,真係肉質鮮美細嫩呀!平時打邊爐都會唔會飲個湯底。呢個椰子湯底飲完都唔會覺得好油膩,感到好滋潤,不知不覺飲咗兩碗!店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵餐廳係以書店為主題, 好文青系!我地一早BOOK 好位,所以唔洗點等.  我地被安排坐嘅卡位闊落舒適基本工具都有齊(但多咗個沙漏器, 知唔知用嚟做乜?)有教埋椰子雞煲食法說明MENU以手繪畫展示+圖文並茂連秘製

店舖地下門前有大大隻字「四季文昌」好易搵

餐廳係以書店為主題, 好文青系!

基本工具都有齊(但多咗個沙漏器, 知唔知用嚟做乜?)

有教埋椰子雞煲食法說明

MENU以手繪畫展示+圖文並茂

連秘製醬汁都有說明

非常清甜嘅椰子(連椰肉)湯底

選用文昌雞

之以文首講嘅沙漏計, 就係食文昌雞時用呀! 跟足佢食法, 時間真係啱啱好!

喜歡食牛就可以叫埋呢個火焰山牛魔拼盤

呢個炸雞軟骨就一般般啦

特色飲品有驚喜
2018-01-03
$200 (Dinner)
  • 招牌椰子雞煲