2022-07-09
適逢朋友生日,揀左呢間位於大坑既The Socialhouse食生日飯,餐廳環境好有情調,而家係openrice 訂枱仲有9折優惠,都幾抵食 🥗Fresh Fig Salad ($148)前菜揀左無花果沙律,鮮甜既無花果配上新鮮爽脆既沙律菜,淋上意大利陳醋做沙律汁,仲有烘到脆卜卜既合桃,口感層次非常豐富,夠哂開胃 🥗Char-Grilled Squid ($168)我同朋友都好鐘意食海鮮,頭盤揀左炭燒魷魚,即叫即燒既魷魚真係好香,肉質爽口彈牙,份量都唔少,灑上少少辣椒粉同檸檬汁,口感都好清新 🐖1/4 Roasted Spanish Suckling Pig ($308)主菜方面當然叫左佢地既招牌菜烤乳豬啦,乳豬皮烤到脆卜卜,肉質好juicy又夠嫩滑唔會overcook,配埋佢地既乳豬醬,食多幾件都唔怕,果然係招牌菜! 🦐Tiger Prawns Angel Hair ($198)主菜仲有呢個虎蝦天使麵,份量都大碟,上面加左芝士碎好香,天使麵煮到Al dente既狀態,配埋鮮嫩彈牙既虎蝦真係好好食 🍸Trentham River Reteat Chardonnay ($78)朋友叫左杯
🥗Fresh Fig Salad ($148)
🥗Char-Grilled Squid ($168)
朋友叫左杯白酒,店員推介食海鮮最好配白酒,就揀左Chardonnay,口感都幾fruity,配海鮮都幾夾
🍹 Cranberry Breeze ($58)
呢杯Cranberry Breeze係用上紅莓、橙汁加埋Sparkling Water調製既無酒精飲品,酸酸甜甜,飲落好清新,消暑解膩一流
🍰 Apple Napoleon
訂枱個陣講定係同朋友慶祝生日,想訂個甜品同用朱古力寫上壽星個名,點上蠟燭加上全場店員會唱生日歌,特別有氣氛,拿破崙既酥皮非常鬆脆,而且好香牛油味,上面加左肉桂蘋果,上碟個陣好香肉桂味,配埋香滑既吉士忌廉,口感好豐富