老公生日,話想食日本壽喜燒,上網搵到呢間,提早3星期前係OpenRice 訂位。佢地晚市做6-8pm同8-10pm兩輪。餐廳只得4張4人枱,牆身掛左幾幅日本畫,裝修簡單,見佢地枱上既燈罩積晒塵,環境俾我地的感覺好一般。侍應先遞上兩杯凍抹茶,飲落帶點artificial 既蜜桃香,幾特別。我地2個都揀左Set C 澳洲+日本A5和牛,諗住試下唔同產地牛肉的口感。無幾耐就上三小碟前菜:和牛餃子、蘿蔔漬物同燒和牛吞拿魚蓉壽司。和牛餃子餃皮厚度適中,一咬開有幾多肉汁流出,可惜食到一大舊根,和牛碎味亦唔算好濃,有點兒失望。白蘿蔔配上柚子漬,呢個組合好難難食,味道正常,無乜驚喜。最好食係個壽司,和牛輕輕燒一燒,食到牛肉的油脂香,配上吞拿魚蓉同少許醬汁,份量剛剛好一口食,唔錯👍🏻。食壽喜燒前,職員會問客人所需飯量,同埋有無配料唔食,呢個係幾貼心。職員燒每款肉之前都會先作介紹,整體我覺得日本A5和牛真係無得輸,肉質柔軟油脂香重,配日本無菌雞蛋汁食更香滑,淨食沾蛋兩種食法,好滿足 😋 當中肩胛芯最得我歡心, 肉味濃又夠juicy😍 如果用埋個蛋汁黎撈飯食就完美。佢哋每燒一樣新野都會落適量自家制壽喜燒汁,

白蘿蔔配上柚子漬,呢個組合好難難食,味道正常,無乜驚喜。

佢哋每燒一樣新野都會落適量自家制壽喜燒汁,味道偏甜,愈食唔同配料會愈覺得咸,不過唔會去到好想飲水的程度。

和牛碎炒飯比較濕,味道正常。

甜品係豆腐雪糕,本身確認訂座時話安排個生日牌插上去,但侍應唔記得左 😔 最後要我提佢地先記得,比較失望。

雪糕豆味濃入口幾滑幾creamy,好食😋

整體初次體驗唔錯,環境服務一般但食物質素屬於中上水平,CP值高,可以一試。

如果想慶祝生日帶蛋糕,呢度免收切餅費,係一個好選擇。
三式前菜
和牛碎炒飯
豆腐雪糕
2022-08-31
$503.5 (Dinner)
Celebration
Birthday