5 day(s) ago 0 views
紅橋出名多野食,而今日朋友想食西餐,所以就揀左Pillowtalk Restaurant & Bar。當日我地無提前訂座,但幸運地成功WALK-IN。餐廳內約有10張餐枱及2張室外枱,如果不介意室外環境,室外都係一個讓人放鬆,CHILL下的選擇。餐廳環境非常有氣氛,燈光昏暗,裝潢帶點舊派,營造左一種慢活、放鬆、舒服氣氛。當日鄰近中秋節,餐廳員工較少,因此要稍微等候,但上菜速度亦正常黑松露湯與蒜蓉多士黑松露香氣濃郁,所以飲落去都較重味及濃厚,蒜蓉多士沒有特別地方,中規中矩美國安格斯肉眼扒配薯角點了五成熟的肉眼,但食落實際感覺似七成,切肉眼時要較用力。食後感肉質較韌及較少肉汁,但牛扒份量的確相當大份,而配菜的薯角無咩色水同比較凍,但份量黎講都大份Pillowtalk 5色煲仔飯煲仔飯的海鮮相當豐富,但當中的蝦、帶子、鮑魚則中規中矩,正常調味及味道,而蝦係有處理剝殻,值得一讚。令人最滿意係當中的蟹膏,濃郁帶有蟹鮮味,夾合埋飯入面的黑松露,令到味道非常濃厚,對於重口味的人係一大亮點
黑松露湯與蒜蓉多士
美國安格斯肉眼扒配薯角