2019-11-09 506 views
Hubby和我都放假,好想出去走走,最終決定去石澳行吓。石澳對我嚟講有好多回憶,記得以前間中跟公司老闆及同事放工揸車嚟一間做燒鵝出色嘅餐廳晚飯。我公司老闆去世後沒有再嚟晚飯,夏天都有嚟沙灘玩,但這也是十多年前嘅事了。今日天氣好好,我哋打算行情人橋,怎知橋消失了,橋座鐵枝也露出了,不知是否之前被颱風山竹破壞,還是純粹定期維修。雖然和情人橋緣慳一面,但周圍景色好靚,看著海浪打上石灘上巨石濺出嘅水花,寧靜中嘅浪聲,看著丶聽著,有洗滌心靈感覺,好舒服。逗留一陣開始有肚餓感覺,於是出去搵食。嚟到這間泰菜館門前,被它外貌吸引,餐廳主色係淺青綠色,好有大自然氣息,加上開放式嘅座位,勁有渡假feel。雖然天氣唔算熱,但响有置身泰國感覺嘅餐廳,好自然想飲凍嘢,我哋叫咗椰汁沙冰丶芒果沙冰丶柚子沙律和泰式拼盤。這椰子沙冰係用椰子肉做,與我之前飲用新鮮椰青水不同,故此有少少失望。芒果沙冰香甜;柚子沙律柚子很多,酸甜度適中;泰色拼盤,份量啱啱好,最重要係每樣食物都炸得香脆。冇楝錯,有機會要同多啲朋友嚟,可以食多啲其他嘢。最後,我哋去沙灘行及坐咗一陣,享受了遠離繁囂嘅一小段時光,感恩。

椰子沙冰
芒果沙冰