2010-10-17
星期日又要揾間好餐廳食晏。見到沙嗲軒嘅海南雞飯好吸引。於是就一家人去試試。唔知多唔多人,訂定位穩陣d。點知去到,全場只得一枱客!真係無人喎!我地係第二枱,之後再黎多一枱,到我地走嘅時候都只係等三枱!由於客人少,環境相對好。好靜,好啱傾偈;坐得舒服。由於我地成家都大食,所以點了很多食物,海南雞飯要encore。首先要了三杯lime soda,好大杯。味道幾濃,青檸味很出,又不會太甜。共點了2個海南雞飯、喇沙、串燒、加多加多、福健春卷。海南雞飯先來,雞份量不算多,剛好夠每人兩件度。都唔明點解度度食海南雞都食到到喉唔到肺。海南雞質素很高,已起骨,雞皮下層是已凝結了的雞汁啫哩。雞皮夠瘦,連皮食一流,雞很嫩滑啊!雞飯也是另一樣引誘我地叫第二個海南雞飯的東西。雞飯不油不膩,但就好夠味配埋三色醬汁,無得彈!喇沙就較一般,因為個湯底超油。有層一椰油 + 紅油在面浮呀浮~配料有魚蛋、豆卜、蝦同蛋。用上好有彈性嘅瀨粉,夾都難夾d~湯底雖肥,但好濃味,椰味又勁!加多加多呢個都係一般,敗於個醬汁。個醬汁較稀,花生醬味不夠濃郁,而且個味道有少少怪。蔬菜完全無味,而個醬又唔能夠為無味嘅蔬菜吊味,所以整體好一般。福
我地係第二枱,之後再黎多一枱,到我地走嘅時候都只係等三枱!
由於客人少,環境相對好。好靜,好啱傾偈;坐得舒服。
共點了2個海南雞飯、喇沙、串燒、加多加多、福健春卷。
海南雞質素很高,已起骨,雞皮下層是已凝結了的雞汁啫哩。
雞皮夠瘦,連皮食一流,雞很嫩滑啊!
配埋三色醬汁,無得彈!
配料有魚蛋、豆卜、蝦同蛋。用上好有彈性嘅瀨粉,夾都難夾d~
湯底雖肥,但好濃味,椰味又勁!
加多加多
福健春卷
用米紙包住餡料,餡料有生菜、肉鬆同少少蝦。
味道又是偏淡,好靠個醬汁。呢個醬汁較濃味,酸酸地,開胃。
串燒
3串牛同3串豬,燒得香噴噴。外層燒得乾,而裡面仲好JUICY。
個沙嗲醬好夠味,醬汁內有BLEND 得微碎嘅花生粒,惹味。
除咗個醬之外,仲有青瓜、PINEAPPLE 同乾蔥伴碟。
整體非常滿意,環境十分寧靜舒適。