Restaurant: Gonpachi (One Peking)
Terms & Details:
2023-03-11 436 views
權八係尖沙咀北京道開左分店 ,環境真係不得了 ,同朋友閒日2點半去食下午茶,享受美食之餘,一邊欣賞美景🥰先講室內裝潢,充滿日式情懷,仿效江戶居酒屋的格調設計,加上擁有超高樓底落地大玻璃 ,270度維港無敵景致盡入眼簾,餐廳引進自然光,環境明亮舒適空間感十足, 黃昏時間更可以欣賞到日落美景。終於講到正題,食物方面,我倆二人點了和風下午茶Afternoon Tea Set:❤️冷盤蟹肉飛魚子沙律、 香蔥吞拿魚腩鍋巴、權八太卷、 穴子牛油果卷、枝豆👉冷盤樣樣都出乎地好地,沙律的蟹肉飛魚子分量足,每一啖都好鮮甜清爽開胃😋。吞拿魚腩夠鮮嫩,配上鬆脆鍋巴和藏紅花,口感更豐富。卷物都合水準,特別要讚的是醋米味道酸甜適中,微微黏口軟糯🧡熟食唐揚雞柳 、炸鮮蟹肉餅、 燒宮崎黑豚肉腸 、燒雞翼、 燒野菜魚餅 、燒粟米、 燒宮崎蕃薯👉熟食都有驚喜,炸鮮蟹肉餅串上日本青椒仔,賣相好可愛🤩,蟹肉餅鬆脆不油膩,還食到絲絲的鮮甜蟹肉。其他燒物同炸物都 燒/炸到剛剛好,尤其雞翼,燒到皮脆肉嫰多汁,師傅功夫果然了到😋💛甜品椰汁南瓜白玉子、 十勝紅豆牛乳奶凍 、綠茶蕨餅、 大福、 日式蛋捲、 芝士蛋糕、是令水果👉甜品略嫌

❤️冷盤

🧡熟食

💛甜品

👉甜品略嫌失色少少,雖然賣相吸引,但普遍都太甜, 我只喜歡食椰汁南瓜白玉子,有南瓜香味,其他食了半就算了😅

💙飲品
白鶴純米酒😋👍👍好好飲,同食物好夾,正

而服務方便,侍應好細心主動啊,即使我早比booking時間早到,都可提早安排我入座,還主動送上熱茶,因朋友未到,我口乾飲完杯茶,侍應直接幫我換上新一杯,非常好服務

$498/ 2位 加一

💥如果想坐窗邊位,book枱時要註明😉