2015-07-08
上一次光顧已是一年前,係一個主菜連沙律bar。唔知係轉左menu還是什麼,午巿不再是半自助餐,而係改為提供美式all day breakfast同班尼迪蛋配蜜味火腿或煙三文魚。若加$25可額外增加煙三文魚,花腿,茄汁豆,煙肉等。一看見這2個選擇,其他是什麼也不記得了,好像還有2、3個選擇。供應時間由上午十一時至下午三時。跟餐有一杯咖啡或茶或鮮橙汁。一點菜侍應已立即奉上一籃麵包,可能烘過關係,質地偏硬,但我就很喜歡硬麵包,配麵包有一小碟黑醋橄欖油,侍應還細心的問我們要不要牛油。橙汁是果汁先生,但沒所謂,因為這裡的service超好,無論男女侍應都好細心,主動加水,笑容親切。食物質素固然重要,但環境同服務其實更影響用餐心情。可能是I square個場一向偏靜,奇怪星期六中午十二時幾這餐廳也不爆滿。環境輕鬆舒服,就算鄰桌有小孩吵鬧也不影響,因為枱與枱之間的距離夠闊。美式all day breakfast,有2塊切片方包,煙肉,豬肉腸,茄汁豆,炒磨菇,蛋可選太陽蛋、煎蛋或炒蛋,薯餅。之前已經吃了一籃麵包,其實已經唔係好吃得下方包了,方包質地偏硬,顯然不是空氣包。煙肉煎得香口但唔會乾淨淨。豬肉腸
豬肉腸唔會得個咸字,有肉味!茄汁豆正常貨式,應該輕微烘過,唔會凍冰冰。炒磨菇好新鮮彈牙,菇味濃。蛋可選太陽蛋、煎蛋或炒蛋,選了炒蛋,奶味濃但唔滑。薯餅侍應話無曬,問我們介唔介意轉薯條。當然無問題,薯條係幼身的,脆口唔油,仲灑有香草碎。
班尼迪蛋配煙三文魚,漢堡包鬆軟,個蛋汁做得好出色,唔會太濃,配合流心的蛋黃激讚,班尼迪蛋面輕輕燒過或煎過,絕對增加其色香味。
用餐過後,侍應細心詢問會否加$15要一件芝士蛋糕share,絕不hard sell,雖然價錢好吸引,但實在太full了。
似乎這裡很適合家庭聚餐,因為環觀大部分入坐的枱都有5人以上。