2009-12-20 9 views
去又一城行街,成日都見呢間野大排長龍。星期日去開又一城,一於要一試。去到的時候,時間尚早,因此唔洗排隊。被安排坐"露天"位,幾舒服。一家人,每人各揀了一個set lunch。三個人都係要湯。是日餐湯係南瓜湯。南瓜湯味道同質地都唔夠rich。比較稀,南瓜味同忌廉味都較淡。我屋企煮得仲好味。到主菜啦!我揀咗茄醬乾蕃茄烤海鮮扁意粉。好好食呀!好過隔離PE好多倍。賣相已經攞晒分!醬汁夠多,唔會乾爭爭,每條意粉都能沾上醬汁。味道亦相當好,夠酸,又有好濃嘅香草味!意粉都煮得非常好,好彈牙,口感很好。海鮮烤得超香超好食,魷魚鬚烤得好香口,又唔韌。蝦好新鮮好彈牙,仲有魚塊都好味。D乾蕃茄超正,雖然肥d油d,但好有茄味。阿媽要了牛尾糙米飯。用上risotto ,口感煙煙韌。濕度剛好,醬汁剛好包著飯。不過牛尾並非一舊一舊,而係切成一粒粒。與飯粒混為一體,但就唔係好食到牛尾的味道。阿爸就要了英式早餐。個賣相又係好掂,好豐富好吸引。有香腸、炒蛋、麵包、茄汁豆、tomato, bacon同秀珍菇。用秀珍菇有d怪囉,如果用mushroom會好好多,match 好多。好大份,阿爸食到一半已經飽飽地。個餐仲包一杯dr
去又一城行街,成日都見呢間野大排長龍。
星期日去開又一城,一於要一試。
去到的時候,時間尚早,因此唔洗排隊。
被安排坐"露天"位,幾舒服。
一家人,每人各揀了一個set lunch。

三個人都係要湯。
是日餐湯係南瓜湯。
南瓜湯味道同質地都唔夠rich。
比較稀,南瓜味同忌廉味都較淡。
我屋企煮得仲好味。

到主菜啦!
我揀咗茄醬乾蕃茄烤海鮮扁意粉。
好好食呀!
好過隔離PE好多倍。賣相已經攞晒分!
醬汁夠多,唔會乾爭爭,每條意粉都能沾上醬汁。
味道亦相當好,夠酸,又有好濃嘅香草味!
意粉都煮得非常好,好彈牙,口感很好。
海鮮烤得超香超好食,魷魚鬚烤得好香口,又唔韌。
蝦好新鮮好彈牙,仲有魚塊都好味。
D乾蕃茄超正,雖然肥d油d,但好有茄味。

阿媽要了牛尾糙米飯。
用上risotto ,口感煙煙韌。
濕度剛好,醬汁剛好包著飯。
不過牛尾並非一舊一舊,而係切成一粒粒。
與飯粒混為一體,但就唔係好食到牛尾的味道。

阿爸就要了英式早餐。
個賣相又係好掂,好豐富好吸引。
好大份,阿爸食到一半已經飽飽地。

個餐仲包一杯drink , 要了當天的special tea -- apple tea。
好好飲,茶味夠,蘋果味相對淡一點,亦唔會太甜,

我地其中一個餐要埋甜品
是日甜品係雲石cheesecake,都好得喎!
細細舊,食埋都唔會太飽。
香濃芝士味,芝士很滑。

整體非常滿意,環境舒適,食物優質!
一定會再來!
english breakfast
茄醬乾蕃茄烤海鮮扁意粉
牛尾糙米飯
雲石cheesecake
apple tea
$116 (Lunch)
english breakfast
茄醬乾蕃茄烤海鮮扁意粉