2023-08-13 754 views
次次上西營盤,都會一定見過佢,因為佢樓底啲帽實在太搶fo ~~ 呢間el macho 主打墨西哥菜,裝飾好靚好有墨西哥風情,我覺得下晝去食個brunch chill下係最正~如果夜晚去呢又又係另一種風情🌵 📍5 款 Tacos $98/each 去墨西哥餐廳就梗係要食tacos 啦,佢地有五款味牛/雞/豬/蝦仁同炸魚,每份有兩件我就最鐘意蝦仁 因為個味比較特別,加埋芒果醬味道幾清新;魚都惹味~至於牛肉/雞肉/豬肉絲味道就差唔多~ 豬肉絲個調味係最惹味 每份tacos 都配埋番茄莎莎/牛油果醬/酸忌廉📍Nachos( Pork Carnitas) $148呢個推薦,份量多而且調味剛好,豬肉絲芝士加埋墨西哥辣椒做 topping無得輸,豬肉絲有陣陣甜味可以中和返個辣味~ ,食既時候配埋番茄莎莎、牛油果醬同酸忌廉,用黎送酒一流~ 📍EL Macho Burritos $98呢個其實都係當飯咁食,佢地嘅 burritos 有好多種選擇,餡有得揀(牛/雞/豬/蝦仁/魚素菜等)。我地個係招牌 Burritos,個餡係牛肉辣肉醬/炸豆/捲心菜等。2個人share 黎食剛剛好~📍Sweet Corn

如果夜晚去呢又又係另一種風情🌵

📍5 款 Tacos $98/each

我就最鐘意蝦仁 因為個味比較特別,加埋芒果醬味道幾清新;

魚都惹味~

至於牛肉/雞肉/豬肉絲味道就差唔多~

📍Nachos( Pork Carnitas) $148

📍EL Macho Burritos $98

📍Sweet Corn wv Cotija Cheese $88
烤過嘅粟米混合埋墨西哥芝士做成。呢個小食好香甜好惹味,我就覺得個粟米可以再燒得香啲 不過加埋芝士咸咸香香都好正

📍Jalapeño Poppers $118
另一個好有墨西哥風味嘅小食,將墨西哥辣椒包住忌廉芝士同埋切達芝士然後一齊炸,呢個小食好刺激好開胃,不過如果唔係好識食辣嘅就要小心喇🥵

📍Margarita
食墨西哥野,點都要飲返杯margarita~~佢地既margarita有好多種味揀:原味/荔枝/芒果/西瓜 我地就揀咗芒果同西瓜。兩杯都好清爽好解渴,而且唔會太甜剛好

📍El macho - lager (draught)
餐廳自家釀造手工啤~ 味道清淡爽口,唔會太苦太濃,配墨西哥菜食好清新

#大口在香港#香港美食#打卡餐廳#打卡美食#墨西哥菜#西營盤墨西哥菜#墨西哥手工啤
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday