2022-11-22
位於利奧坊嘅Restoran SAYA一直以來都係我想試嘅清單上面,點解話「一直以來」?因為呢間鋪最好就係訂定位先,否則Walk in通常都無位,摸過幾次門釘。即使係突然想去食,大家最好早幾粒鐘都打去問下有無位先穩陣。環境☑️☑️☑️☑️呢間餐廳首先吸引我嘅,係佢嘅裝修。到處都係藤製傢俬、湖水綠牆身、地磚,打卡一流。不過由於太多人關係,打張靚卡都唔易,我食到差唔多閂門先影到靚相。味道☑️☑️☑️☑️由於當然異常肚餓,即使只得兩個人食、張枱都唔係大,但都怒點3餸2飲品1甜品,先有$138嘅蟹肉炒飯,味道不過不失、少少蟹味同飯粒炒得鬆散,加埋個醬食係加分嘅!另一道菜係女朋友指定嘅辣肉碎生菜包 ($108),鍾意食辣會鍾意,個肉都幾辣。至於我鍾意嘅係瑪莎文咖喱.牛肋條,汁底香濃,牛肋條入味,好食!如果份量多少少就更好!飲品方面,點咗椰汁沙冰同薑汁菠蘿沙冰,前者我比較鍾意,椰味重加上好似有D奶味,又有少少椰肉;後者薑汁同菠蘿都係我鍾意,但加起上嚟又好似一般。最後加埋芒果糯米飯先走,呢個表現正常,呢D甜品好少失手。性價比☑️☑️☑️☑️當然兩個人食,埋單$636,以環境同食物質素算對得住個價錢。
環境☑️☑️☑️☑️
味道☑️☑️☑️☑️