2014-12-18
註:是晚家人10人1BB做冬。1. 環境:型格,當晚半場滿,中間位置兩張長桌給訂了位的10-12人,都空間充足,又可以週圍行來傾談。wall & window sides 有小桌,供2-4人。基本上很舒服,可惜有點嘈吵,因有house music,客人又大聲談話。聽他們說店址以前響中環,宜家搬左去觀塘工廈,APM後面:MTR exit A,穿過APM Floor C,經途Swarovski, agnes b, Ipsa, 元氣旁有一小電梯行入港貿中心。落一層到後街,轉右,街口轉左就得啦。2. 酒水:可自備,唔收bottle charge,好多人自己帶酒去飲。我唔鐘意飲餐廳賣但比市價貴三倍既酒,另一方面又常跟朋友為了某支酒而張羅開餐,如是者,呢間餐廳好適合我地!下次一定自己帶酒!3. main course:pasta from $78-118,一人一pasta好夠食。平均$100/p 一餐,抵!lunch 有set,仲抵!主張有機煮食,pasta每天自家新鮮製造。不過我鐘意pasta淋d,昨晚既闊條麵對我而言就硬左d。4. 服務:但最重要是服務超好!會按客人需要而 tailor mad
1. 環境:
聽他們說店址以前響中環,宜家搬左去觀塘工廈,APM後面:
2. 酒水:
3. main course:
4. 服務:
但最重要是服務超好!會按客人需要而 tailor made each dish,例如見有老人家就主動提議將佢碟意粉煮淋d;又難得明白咩係 gluten-free,訂位時同佢講定,佢地就預早買定 gluten-free pasta特地煮比我個妹。問左好幾間餐廳,得佢地 & Jamie's Italian 識整 gluten-free,呢間價錢平過 Jamie's,另香港好難得有餐廳肯咁樣就客人來咁花功夫煮野。正!
5. 總結:
整晚基本上係平食fine-dining煮法,非常西式(即不是港式西餐)。
咁好服務卻唔收加一,因此我難得第一次大手比tips。
P.S. 我不是餐廳既打手。因為每次為家人的超多種要求(地點,平,靚,正,gluten-free)而搵餐廳搵到我次次發脾氣。難得有間大家食完開心滿足又就腳。有如執到寶!因此極力推介,尤其是需要 gluten-free menu 的人。香港堅難搵,我個妹回港後已經食左成個月白切雞 & congee。