2024-01-08
同朋友去元朗行山,之前喺錦上路搵個地方坐下,上網見到呢間餐廳好耐,今日終於有機會來一試同地鐵站距離有少少遠,都行咗一段時間,不過黎都見到咁靚,又覺得值回票價揀咗坐喺榻榻米嘅位置,和式風格,仲有個整得好靚嘅日式庭園,可以好似日本人坐喺個緣廊咁,真係好好feel根據經驗,通常啲裝修得好靚嘅Cafe,啲食物都麻麻哋,但呢度真係震驚我,普遍嘅食物都做得好出色,睇得出好有心機蛤蜊巧達湯配麵包,周打湯奶油香味濃郁,有海鮮嘅鮮味,仲有些少酒香,應該有落少少白酒,而且麵包嘅表現都好出色,配埋周打湯,天氣涼涼地都幾暖胃狸貓蕎麥麵,有腐皮、魚板同海帶,睇落平平無奇,但係一飲啖湯就知道係心機之作,鰹魚湯底非常清甜,唔係普通開粉嘅鰹魚湯底可以媲美。配料雖然睇落去普通嘢,但係食得出餐廳的材料嘅要求幾高,絕對唔係普通日式超市買到嘅hea嘢。松露蟹肉沾醬蟹肉同松露醬嘅味道好夾,加埋濃厚嘅奶油,配埋熱辣辣嘅麵包,真係食唔停,呢個都好推薦。檸檬蛋黃醬藍莓班㦸呢個上網見到好多人嗌,上枱時熱辣辣,非常吸引。同前面嘅菜式一樣,一食落口,班㦸底好香牛油味,口感厚實,配埋雪糕同埋生果,加埋酸酸甜甜嘅檸檬醬,作為呢餐嘅甜品,表現好
松露蟹肉沾醬
檸檬蛋黃醬藍莓班㦸
呢個上網見到好多人嗌,上枱時熱辣辣,非常吸引。同前面嘅菜式一樣,一食落口,班㦸底好香牛油味,口感厚實,配埋雪糕同埋生果,加埋酸酸甜甜嘅檸檬醬,作為呢餐嘅甜品,表現好出色。
飲品方面叫咗dirty 同埋玄米茶latte,兩杯都好好飲,無論係食嘢,或者純粹搵個地方飲杯嘢坐吓,我覺得呢個地方都好適合👍
今次冇無花果味,希望下次黎有機會試吓