2023-03-05 2824 views
荃灣路德圍開咗間特色食店,小店細細,只得三幾張枱,窯燒雞,打正旗號從流浮山過來,早早哋見冇乜人,決定食雞當晚餐。燈籠高高掛,特色小店,店員相當親切⋯⋯店內大大兩個瓦缸,掛著數隻燒雞,店員步驟地處理中⋯⋯食物櫃掛滿處理左的雞,排著隊等燒⋯⋯店員熟練地拿着雞在瓦窯中上上落落燒得金黃⋯⋯店員見筆者拿著手機影得興奮,建議筆者從他的角度拍攝,又另有一個不同的感覺⋯⋯五年陳皮羅漢果茶$20~依度的羅漢果size 細細$20, 其實就唔多夠喉,但飲得出他們係揀選過的羅漢果煲的,愛人很喜歡。另外黃色雞雞包裝的膠手套,真係好似套⋯⋯凱撒沙律$45~端上枱第一眼看,黃色咁粗係乜嘢嚟?哈!原來係沙律醬,沙律醬太杰身,而且比例太多,如果有沙律醋選擇會更佳。流浮山荔枝柴窯燒雞$198~原隻上,另附上一把剪刀,店員說,食客可以自行成隻手撕,自己攪掂,慢慢消滅,但筆者和愛人你眼望我眼,店員會意到,就說: 交給我處理。看着他熟練去五馬分屍,整隻很快就靚靚仔仔上碟。原隻上碟,我們帶上手套開動了⋯⋯老實說,荔枝柴的香味未算濃厚,雞用上及百里香、迷迭香、准鹽等香料醃製,質感有點像西式的焗雞處理,只是皮嘅質感和焗爐焗出嚟稍有

燈籠高高掛,特色小店,店員相當親切⋯⋯

店內大大兩個瓦缸,掛著數隻燒雞,店員步驟地處理中⋯⋯

食物櫃掛滿處理左的雞,排著隊等燒⋯⋯

店員熟練地拿着雞在瓦窯中上上落落燒得金黃⋯⋯

五年陳皮羅漢果茶$20~
另外黃色雞雞包裝的膠手套,真係好似套⋯⋯

凱撒沙律$45~

凱撒沙律

流浮山荔枝柴窯燒雞$198~

看着他熟練去五馬分屍,整隻很快就靚靚仔仔上碟。

原隻上碟,我們帶上手套開動了⋯⋯
老實說,荔枝柴的香味未算濃厚,雞用上及百里香、迷迭香、准鹽等香料醃製,質感有點像西式的焗雞處理,只是皮嘅質感和焗爐焗出嚟稍有不同,初初以為他們是用冰鮮雞的,但細問店員之下,有些意外是原來他們說是用上新鮮雞。
在食店內看著店員一手一腳處理,又別有一番風味。

期間見很多外賣order ⋯⋯

整體來說:
燒雞熱騰騰,即燒即食有風味,店員服務態度親切,值得一讚。
但如果能有雞什和雞內臟提供就更完美。

2023-03-02
$133 (Dinner)
  • 五年陳皮羅漢果茶