2022-10-08
探完朋友原來已經下午茶時間,行返港鐵站時見到呢間糖妹佢地好似喺度拍過節目,橫豎我又鍾意食醉雞,咁就不如喺度食吓嘢。叫左碗🐓招牌藥膳醉雞米線($55)加多杯🍋凍檸水(+$10)。米線上枱,好開心見到有好多木耳,大大塊,入口幾爽脆,點埋辣椒豉油食,微微香辣好好食。不過對於鍾意食辣嘅人嚟講一定會覺得呢碟辣椒豉油無料到😅,因為以我唔食得辣嘅人嚟講,都覺得佢唔辣,但係餐廳有火鍋食,我估應該可以問侍應加辣椒。主角藥膳醉雞米線,湯底藥味同酒味聞落幾香,但入口又唔會太濃,啱晒我怕太重藥味嘅人。除左藥味唔會太濃,仲有小小甘甜嘅味道,其實都幾好飲。雞件有5大件,入口感覺有酒香。雞肉都滑嘅,最正係皮下脂肪唔多,可以連雞皮一齊食,咁就更滑、更好味。整體感覺呢碗米線幾啱我口味,尤其係味帶甘甜嘅湯底特別加分。其次,可能因為係下午茶時間,食客唔多,坐得好舒服,又見到店面姐姐待客十分親切,會主動教客人用QR Code點單,又會關心小朋友食唔到藥味嘅湯麵,抵讚。👍