2017-06-22
早前見到卜卜蜆鍋賣到街知巷聞,唔知係咪呢間呢,亦都未食過,有個好喉蜆既好朋友,由新界走岀來探小妹,問我邊度有?其實先前無食過👻知咩,上google map見最近呢度有就去左食lu一入去,店員就台語歡迎光臨,感覺好地道。去到先知原來去188半放題既仼食火鍋黎,簡鍋再選個主食後,其他就劃紙仔仼食咁。蜆小姐要左佢想吃既蜆煲,煲完快食得,耐左肉就un,加入店員係面前即剪的蘿蔔苗,再飲啖湯頭,有d九層塔清香鮮味。叫了一半紅燒牛肉湯,啖啖牛肉,加入大量豆品,完全唔肥膩,肉嫩湯頭濃,很好吃。d菜索左牛肉汁好好食。特級松板豬切片,肥瘦適中,入口即溶。牛魔皇我識食一定簡牛三角,牛肉唔同肥牛,雖然望落個樣刺。半肥瘦,嫩一嫩都無咁嫩,就咁烚完食又得,再點多少少豉油食亦得,得左。稻庭烏冬很好索湯底。魯肉飯其實一點都不迷你,加入酸菜,好惹味。滷水旦滷豆腐滷水雞翼同豬腳,入味軟糯美味潘多拉盒子實是藍莓味珍珠,不太甜。魚皮餃好鮮味,只家包製,唔係現成貨。牛丸夠嫩且有肉味,兼具陳皮香。大大對墨魚丸幾欣賞,咬口粒粒。芝心豆腐好好食呀,咬完一口嘩左岀黎,芝味勁濃郁。芋香珍珠色水靚,芋香不俗,珠夠煙un食到一輪已經飽撐,其
一入去,店員就台語歡迎光臨,感覺好地道。
特級松板豬切片,肥瘦適中,入口即溶。
稻庭烏冬很好索湯底。
魯肉飯其實一點都不迷你,加入酸菜,好惹味。
滷水旦滷豆腐滷水雞翼同豬腳,入味軟糯美味
潘多拉盒子實是藍莓味珍珠,不太甜。
魚皮餃好鮮味,只家包製,唔係現成貨。
牛丸夠嫩且有肉味,兼具陳皮香。
大大對墨魚丸幾欣賞,咬口粒粒。
芝心豆腐好好食呀,咬完一口嘩左岀黎,芝味勁濃郁。
芋香珍珠色水靚,芋香不俗,珠夠煙un
食到一輪已經飽撐,其實無胃力再叫其他了。
黑糖什錦芋圓比就咁黑糖芋圓大碗好多,賣相佳但較甜。什錦有紅豆涼粉椰果薏米士多啤梨火龍果同主角芋圓,好QQ蕃薯味。
食後感:幾好既台式新嚐試,唔會刺麻辣類咁重口味,食完只會飽,完全唔會濟。
P.S.卡位坐得舒服,光線足,好像日頭打邊邊咁🤤正呀!