2018-03-08
今晚約左住太古城嘅老死食飯,佢話佢屋企樓下開左京林屋分店,仲有定食添!身為抹茶愛好者嘅我地決定食佢!雖然係食飯時間(7點左右)但好彩未滿座,冇book位就可以入座啦。餐廳裝潢一貫以和風作主調,簡㓗明亮。打開Menu, 全是抹茶焙茶甜品,好吸引!仲有幾款日式料理同定食俾你揀,睇相已經流曬口水🤤。京式鰻魚飯(原條)$98 呢個鰻魚飯絕對抵食,原條上、厚身、肥美、唔會太淋而有啲煙韌、唔腥、無骨,雖然唔係世界級好食,但$98有原條鰻魚,平靚正!加$20($118)可以配自選茶,抵呀🤤 林屋和食料理 $88,配自選茶$108呢份料理嘅presentation好靚。分左4格料理,有玉子、元貝、鯖魚、八爪魚沙律等,味道偏甜,好有和食風味。最後係甜品啦!秘製抹茶蕨餅 $88蕨餅咁店家每日新鮮製作,口感滑嘟嘟凍冰冰,帶有清香抹茶味,味較清淡,配上黑蜜同抹茶黃豆粉更加滋味!焙茶芝士蛋糕 $88焙茶芝士蛋糕芝士味同茶味都好出,配上冰凍焙茶雪糕可減低膩滯感,而附上嘅白玉丸子都夠煙韌彈牙,正!另外,餐廳坐得舒服、服務周到,會再encore!
餐廳裝潢一貫以和風作主調,簡㓗明亮。
京式鰻魚飯(原條)$98
林屋和食料理 $88,配自選茶$108
最後係甜品啦!
秘製抹茶蕨餅 $88
焙茶芝士蛋糕 $88
另外,餐廳坐得舒服、服務周到,會再encore!