2023-05-23
自從見過媒體介紹 Root Cafe 嘅苔玉之後,一直好想試;直至上星期病到口淡淡,勁想食甜嘢,於是就下定決心走咗去食。Cafe 位置認真隔涉,外面又有地盤圍板封實,景觀欠奉,還好室內有棵大樹好吸睛。說實話,我相信絕大部份嚟捧場嘅都應該係 fans。說回食物,我覺得最出色係甜品,味道佳,賣相更佳。Menu 話苔玉有朱古力 mousse,朱古力軟心同朱古力脆脆蛋糕,其實最入面應該仲有士多啤梨軟心,酸酸哋,正好中和朱古力嘅甜漏。甜品頂部有隻甲蟲好得意,外面嘅「青苔」像真度高,不過「好睇唔好食」,容易嗆喉。主食我揀咗卡邦尼意粉,呢度嘅做法較正宗,冇落忌廉,只用蛋黃同 Parmesan cheese。雞蛋係蘭王,色澤鮮明,蛋味濃厚。意粉略嫌偏鹹,因為配料採用意式煙肉同意大利火腿,兩者都鹹,後者更烤至硬身,口感麻麻,可能唔烤會更好。最後叫多杯 Cappuccino,奶泡綿密,奶味偏重,雖然並非我的口味,但喜歡奶啡的人應該好鍾意。