2019-08-15
炎炎夏日,食完飯喺office返工真係好易眼訓,無乜動力開工,之後同事提議不如食下啲甜野開心啲先呀,於是就落樓去平日會經過嘅甜品店搵下精神支柱。呢間tartes and pop甜品店裝修非常簡單,重點都係各式各樣精緻啲甜品,平均每個都係$40-$50左右,放哂喺展示櫃到一目了然。牛奶朱古力柚子撻本來都會有小小怕佢好甜,但食落去完全係味道剛剛好,唔會太甜! 脆餅同mousse加面頭嘅朱古力醬三者都好夾~同唔太鐘意食甜嘅同事share左黎食,佢本來都會怕成舊朱古力好濟同漏 ,但面頭嘅柚子完全係為個撻加左一點清新嘅感覺!輕鬆食哂一個!薄荷檸檬撻薄荷味唔會太過重,上面個啫喱見到有少少嘅檸檬皮,食落有淡淡嘅檸檬味,中間嘅moose 好滑,個餅底唔會好硬,非常鬆脆。個蛋糕非常清新,甜同酸味都啱啱好,好適合夏天食,就算自己一個人食曬都唔會覺得膩。法式咖啡忌廉布甸撻市面賣嘅cream brûlée好少有咖啡味,但今次嘅咖哩苦甘味反而中和咗平身嘅甜味,加上上面嘅焦糖同下面硬身嘅曲奇皮,幾驚喜! 黑芝麻抹茶撻呢個係我地唔太鐘意食甜野嘅同事揀嘅 因為我地見佢真係用宇治抹茶🍵 多數都唔會太甜! 一如所料 一食
牛奶朱古力柚子撻
薄荷檸檬撻
法式咖啡忌廉布甸撻
黑芝麻抹茶撻
呢個係我地唔太鐘意食甜野嘅同事揀嘅
因為我地見佢真係用宇治抹茶🍵 多數都唔會太甜! 一如所料 一食 真係唔係假嘅抹茶味 但又唔會苦喎! 個相對上黑芝麻醬比較甜,但有抹茶味中和翻,感覺又ok喎!