2014-09-09 609 views
今次係第2次黎食味吉,上次午市黎有好多人,今次食晚飯決定早少少到,但夜晚意外地少人呢黑墨豚骨湯叉燒拉麵上次睇餐牌已經覺得佢個樣黑炆炆好得意!就決定係你啦雖然拉麵個樣的確係好黑,但墨汁既味未算濃,食唔出咩味,湯中既香料亦提唔到味不過幾欣賞依個拉麵既地方,就係佢食落唔會太膩,而且叉燒冇咩肥膏其實上次食過依度既豬軟骨豬骨湯拉麵,啲豬軟骨實在係極品可惜晚市既選擇較少,見唔到有豬軟骨拉麵抹茶芝士蛋糕+雲利拿雪糕反而甜品真係有驚喜,價錢好似都係大約$32蚊,比一般蛋糕店合理蛋糕味道濃郁帶點苦澀,向來覺得抹茶冇苦澀味就唔係抹茶,因此依個蛋糕對我黎岩岩好。不過覺得苦既都冇關係,因為蛋糕上面既棉花糖起左中和苦澀味既作用。質感方面個蛋糕係幾實心的,唔會食落成pat cream咁,我比較偏好依種質感既蛋糕雲利拿雪糕底下有紅豆蓉,本身我係沖住蛋糕而黎,對雲利拿雪糕=額外卡路里有啲抗拒,但同紅豆一齊食,不知不覺就食晒成個雪糕。自從細過成日食既味千拉麵難食左又貴左,已經好少出街去拉麵店,但依間可以期待

黑墨豚骨湯叉燒拉麵
上次睇餐牌已經覺得佢個樣黑炆炆好得意!就決定係你啦

黑墨豚骨湯叉燒拉麵
其實上次食過依度既豬軟骨豬骨湯拉麵,啲豬軟骨實在係極品
可惜晚市既選擇較少,見唔到有豬軟骨拉麵

抹茶芝士蛋糕+雲利拿雪糕

抹茶芝士蛋糕+雲利拿雪糕