2022-11-19
喺西環探完朋友,想喺附近搵個地方食碗糖水 Sweet 下。經由友人指引,嚟左爹核士街呢間「賢記甜品世家」。聽朋友講,店鋪除左主打中式傳統糖水外,亦有唔少新派甜品供應,例如特濃抹茶雪山冰冰、芒芒天空、水晶宮等,淨係聽個名都覺得吸引。樣樣都想試,一於點多幾款齊齊開心 Share。先嘗腐竹薏米蓮子雞蛋糖水 ($33) 呢度嘅腐竹糖水唔係煲到完全溶化嗰種,吃時仲可食到滑溜嘅腐竹,正。薏米煮得腍而糯口,蓮子非常鬆化,雞蛋大大隻,蛋黃粉綿,食完感覺好滋潤。陳皮百合紅豆沙 ($25) 用料亦非常慷慨,舀起見到粒粒圓潤飽滿嘅紅豆,吃起嚟既綿密又唔鬆散,加上甜度適中,入口更帶陣陣陳皮香,絕對係心機之作。另外仲點左芋圓喳咋 ($35)、薑汁芝麻餡湯丸 同 芒芒天空。喳咋好足料,有三角豆、眉豆、紅豆和紅腰豆等,入口唔會水汪汪。芋圓新鮮,煙韌軟糯,食落有芋頭香。番薯圓同紫薯圓質素亦甚佳,食到原味。薑汁芝麻餡湯丸 ($26) 湯丸水準唔錯,外皮厚薄適中,煙韌彈牙,咬開入面嘅流沙芝麻便即時湧出,非常澎湃,加上薑汁味夠重,但又唔會太辣,好啱我倆口味。另外呢款芒芒天空 ($45) 亦非常值得推介,唔單止賣相靚
聽朋友講,店鋪除左主打中式傳統 糖水外,亦有唔少新派甜品供應,例如特濃抹茶雪山冰冰、芒芒天空、水晶宮等,淨係聽個名都覺得吸引。
樣樣都想試,一於點多幾款齊齊開心 Share。
先嘗腐竹薏米蓮子雞蛋 糖水 ($33) 呢度嘅腐竹糖水唔係煲到完全溶化嗰種,吃時仲可食到滑溜嘅腐竹,正。薏米煮得腍而糯口,蓮子非常鬆化,雞蛋大大隻,蛋黃粉綿,食完感覺好滋潤。
另外呢款芒芒天空 ($45) 亦非常值得推介,唔單止賣相靚,而且用料十足,以楊枝甘露做底,再配上愛玉、芒果、水晶和小丸子。
愛玉含豐富酵素和果膠,可美顏。芒果甜美多汁、水晶質感爽脆、小丸子煙韌有咬口,配上甜香細緻嘅楊枝甘露,超美味,幸福感滿滿 !
意猶未盡,決定加多碗桑寄生蓮子紅棗蛋茶 ($33),蓮子很腍,而且已去芯。雞蛋煮到入晒味,桑寄生茶味道亦非常正,入口甘甘甜甜,飲完好舒服。