2013-02-01
搬到了元朗個多月,很多地方都未去過,幸好有OPENRICE可以比我搜尋下屋企附近有乜野好食由於屋企都與大馬路頗遠,而且大馬路係自由行既根據地,怕迫的我除左去銀行都係少去為妙~離家步行20MINS的雞地是我另一個搵食既地方,我都係搬左去元朗至知,原來鳳攸街附近廿幾年前係雞禽批發市場,鳳字頭街名就係當時批發市場附近,所以街名都以鳳字作開首; 自從YOHO MIDTOWN入伙後,有很多食店在雞地附近開業了~今次就去了頗多好評既幸時買<芒果糯米糍> $3粒,買4粒就有個膠盒仔~回到家再雪凍一下當飯後甜品!!芒果糯米糍的外皮是橙黃色的,顏色很討好, 未吃而經被吸引住了,咬落口外皮相當煙UN,入裡係一大粒芒果肉,成熟香甜,而且完全無加CREAM OR 吉士在內,真材實料,賣$3 一粒真係做足功課,一定會再買來吃。過了數天,有朋友入來元朗探我,為食的我專登買定等朋友仔來吃,他們都讚口不絕呢!!
離家步行20MINS的雞地是我另一個搵食既地方,我都係搬左去元朗至知,原來鳳攸街附近廿幾年前係雞禽批發市場,鳳字頭街名就係當時批發市場附近,所以街名都以鳳字作開首; 自從YOHO MIDTOWN入伙後,有很多食店在雞地附近開業了~ 今次就去了頗多好評既幸時買<芒果糯米糍> $3粒,買4粒就有個膠盒仔~
回到家再雪凍一下當飯後甜品!!