2023-07-22
我哋落咗地鐵站,行咗幾步就到咗「小黑糖」啦。一踏入去,啊!冷氣咁凍,真係舒服得嚟。裝潢好簡潔,牆上掛住啲可愛嘅貓咪畫像,令人心情愉快。師傅同埋服務員都好親切,笑容滿面,服務好好。嗚嗚,我啦,講到啲嘢就唔知不知唔覺咁餓晒!今日我哋決定試吓佢哋嘅招牌菜式:「小黑糖珍珠厚鮮奶」同埋「泰好喝歐蕾珍珠」。講真,我對珍珠奶茶係真係情有獨鍾,今次絕對唔會放過!啊呀,我嗰杯「小黑糖珍珠厚鮮奶」嚟喇!杯仔嘅設計好特別,真係好可愛噢!一啜啖落去,奶茶濃郁香甜,仲有淡淡焦糖嘅香氣,真係一級棒!啲珍珠Q彈有嚼勁,係我飲過嘅珍珠奶茶裡面最好味嘅。同桌嘅朋友揀嘅「泰好喝歐蕾珍珠」亦然好吸引啊!佢話呢個飲品係結合咗奶茶同歐蕾嘅風味,咁我都忍唔住嚟試下啦。啊,果然唔同啊!奶茶嘅濃郁同歐蕾嘅柔滑好契合,令人回味無窮。嗯,我都唔知揀邊個啱啲,兩杯都好好味嘞!唔覺間,啲東西已經食咗唔少啦!啊哈哈,見咁多珍珠就係伸唔住嘴啊。食飽飽之後,我哋傾下啲笑下嘅笑下,啲朋友講咗啲有趣嘅趣事,仲有啲開心嘅回憶。真係一個好開心嘅聚會啊!