2009-10-18
17-10-2009放工後到鰂魚涌一轉, 搞完後搵個地方食個 lunch. 落到嚟都已 2:xx pm, 唔傷腦筋了, 近近哋又試試呢度的 pasta. 叫了 linguini carbonara (好似 $56) 跟餐湯, 另加了 $10 要杯 house coffee; 朋友就食 linguini with smoked salmon in cream sauce 跟沙律.先嚟 house coffee, 幾香, 飲「齋」的苦而不澀, 落糖及奶後, 飲完就覺得個口有點酸, 一般喜歡.餐湯係青豆忌廉湯, 質地極 thick, 飲落 creamy, 味道稍鹹, 帶幾勁的香草味, 青豆味反而唔太突出, 不過比起 pasta, 都叫 ok 的一味.Linguini carbonara 面頭有隻「窩蛋」, 但拌勻後都唔覺蛋香, 真係 Sauce 本身好杰好 buttery, 不過配上完全唔夠香的 bacon, 及煮得稍腍的 linguini, 絕對算唔上好好食, 印象一般.朋友的三文魚 linguini 就比 carbonara 更差 -- 碎濕濕三文魚夠 "smoked" 味但較嚡
朋友的三文魚 linguini 就比 carbonara 更差 -- 碎濕濕三文魚夠 "smoked" 味但較嚡口, linguini 同 carbonara 的一樣唔得 al dente, cream sauce 味道淡淡的, 洋蔥未炒熟, 但最失敗係太多燈籠椒, 成陣澀味完全「滲」晒落 d pasta 度, 食到大家「嗡口嗡鼻」
Green salad 就賣相及味道都 hea 得很, dressing 又太少, 唔想有「做牛做馬」的感覺, 食了兩啖決定放棄; 朋友就直程掂都唔掂.
估唔到呢度 so far 樣樣都不錯, 唯獨 pasta / 鹹食麻麻, 下次都係乖乖做返 (?) 甜魔好了.