2007-04-04
細佬生日, 買了一個蛋糕。話就話係賀壽, 實則自己都很想吃。蛋糕由$100的雜果蛋糕, 至最貴的都不過是$180, 夠切八件。送禮都抵食夾得體(點都會好過樓下cova)。眾多款蛋糕中, 弟弟選了supreme blueberry cheesecake。返屋企切蛋糕, 弟弟看到都說"估唔到咁靚"。無他, 皆因用上大量原粒藍莓及藍莓果醬。藍莓堆到成座山咁高, 粒粒都很新鮮, 以個人食蛋糕經驗, 係好難粒粒都咁新鮮的。芝士餅味濃, 配上oreo餅底及果醬, 很對我的胃口。整體而言, 此餅是好吃的。為食的我趁兩個能力不足的侍應手忙腳亂時買多包朱古力米通鳥結糖。比從前的失色多了, 米通唔夠脆, 朱古力味依然香濃。雖然退步了, 但仍然食得過。侍應是能力不足。可能兩個人應該5檯客是忙了點, 可以體諒; 收錢時, 將我的credit card與其他人的調轉也算了, 不過絕對不喜歡那senior的一句"喂, 俾佢簽名"。小姐們, 我俾緊的是二百幾蚊阿!
整體而言, 此餅是好吃的。