2012-06-08 15 views
時光過得特別快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,見網友Ada推介尖咀呢間月瀧天,上開飯睇過食評,有好有差,同太太商量過一於去試吓,早兩日太太打電話去book左位,一家大細同埋細妹佢地共六個人,一齊去食自助餐慶祝,訂左9:00pm,去到見好多人係門口排隊,未夠鐘唔比入,個場唔算大,入面坐滿晒人,侍應安排好我地坐位,檯面有一大本紙仔,分中、日、越、泰四國料理,分八大類:刺身、壽司、火炙壽司、手卷、燒物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、飲品、甜品......等等。 張廣告排到密密麻麻一大堆,好似幾多嘢食, 睇到眼都花開始畫紙仔啦,唔理三七廿一,每張畫D先,畫好俾侍應,就等食啦 畫左好多嘢食,有D送錯,有D畫左無黎,開頭好肚餓,唔理食左先,所以食完好多都唔記得係邊樣食物火炙壽司,三文魚、玻璃蝦、蟹棒、風味船,加左沙律醬,感覺味道怪怪的,玻璃蝦幾爽口剌身到幾新鮮,係冇黎八爪魚、北寄貝,唔理照食 重慶雞,淡而無味,一D都唔辣黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok燒魷魚鬚太腍唔好食北越蒸粉卷無味,塊扎肉就幾好食鹹魚炒通菜,咸左少少不過好惹味辣椒膏炒青口爽口入味幾好食燒雞軟骨有咬口,口感煙煙韌
時光過得特別快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,見網友Ada推介尖咀呢間月瀧天,上開飯睇過食評,有好有差,同太太商量過一於去試吓,早兩日太太打電話去book左位,一家大細同埋細妹佢地共六個人,一齊去食自助餐慶祝,訂左9:00pm,去到見好多人係門口排隊,未夠鐘唔比入,個場唔算大,入面坐滿晒人,侍應安排好我地坐位,檯面有一大本紙仔,分中、日、越、泰四國料理,分八大類:刺身壽司、火炙壽司、手卷、燒物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、飲品、甜品......等等。
張廣告排到密密麻麻一大堆,好似幾多嘢食, 睇到眼都花
剌身到幾新鮮,係冇黎八爪魚、北寄貝,唔理照食
重慶雞,淡而無味,一D都唔辣
黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok
燒魷魚鬚太腍唔好食
北越蒸粉卷無味,塊扎肉就幾好食
鹹魚炒通菜,咸左少少不過好惹味
辣椒膏炒青口爽口入味幾好食
燒雞軟骨有咬口,口感煙煙韌韌
左宗棠雞普通,咸左D
燒雞肶菇小朋友至鍾意食
酸辣鳳爪, 酸酸辣辣幾好味
壽司無特別驚喜,普普通通
蒜片牛柳粒好食,再點又無黎
第三round刺身得少少,之前叫左2次八爪魚都無,今次又有2件喎
泰式蝦膏炒豬頸肉,幾爽口
老干媽炒鮮魷,味道咸了一點
天婦羅好香脆,係粉太多油多D
香芧煎豬扒,好食
大千雞球麻麻
咸魚炒界蘭,爽脆好食
醬爆鴨胸肉,又酸又甜好難食
再來串燒牛肉,嫩滑好食
炒什菜,爽脆好食
沒有海鮮既冬蔭公湯,太太話幾好飲
再來辣椒膏炒青口爽口好食
之前唔夠食,又叫過燒豬頸肉,爽口幾好食
差不多10:25分,last order
叫多2碟菜食
叫定雪糕,想叫甜品,見甜品櫃已經無乜甜品
唔夠再叫多4杯
侍應跟著拎埋個生日蛋糕俾我地,訂檯時說明有人生日就會有架,都幾好食
Other Info. : 總括而言 : 這間食肆,食物種類太多,全部喺大路食物,好多食物客人通常都會叫少少試吓,每人叫少少就變左好多碟,又可能廚房人手不足,要煑太多小菜,至上菜速度斷斷續續,時快時慢; 再經過網友推介後,導至客人愈來愈多,侍應人手又不足,至服務麻麻,漏單情況唔算十分嚴重,不時有送錯其他枱的點菜,有部份食物無也沒有通知,同有部份食物點左又無黎,問侍應,佢叫我地order多一次,到差不多食飽,要離開的時段,一碟又一碟的食物先至送黎,我都走啦重送黎做乜到尾聲想食甜品,已經無新甜品供應 甜品櫃又得番兩叁件 串燒類ok,不過連最基本既羊扒都無,全部大路食物 刺身同壽司都算新鮮,八爪魚由頭到尾得2塊、北寄貝就冇黎到, 天婦羅粉太多,食品小炒類,味道普遍都比較咸 火鍋又無(走時再問侍應先至知無),沙律叫左又無黎(唔知有無) 話就話任食2個鐘,個半鐘已尾order,食物出得又慢,食得比較趕,好多都食唔倒,食物出得咁慢,食3個鐘就差不多,差不多到2個鐘就吹你走人,多1分鐘都唔得, 一人平均180元,以這個價錢,外面有好多食店都比佢好啦,我諗下次都不會再幫襯
2010-05-19
  • 刺身、酸辣鳳爪、青口、燒牛肉