2024-04-04
今日老公生日,佢話想食西餐。之前在佐敦做嘢見到呢間餐廳,感覺幾好,咁就揀左呢間餐廳食生日飯。餐廳幾大,木系裝修,坐位寬闊,坐得舒服。既然老公生日,咁就食好D。見到個deluxe二人餐都幾啱食,又抵。有前菜、餐湯、主菜、飲品仲有甜品添,主菜仲有老公最鐘意食嘅牛扒同春雞揀,fit晒。是日餐湯:蘑菇湯濃結適中,口感creamy,啖啖蘑菇味,OK喎。白酒忌廉汁煮青口:白酒味都幾出,煮到青口幾入味。另外仲有三色椒蒜頭等做配菜,食落唔會覺得單調。炭燒澳洲肉眼牛扒:伴菜有胡麻醬沙律菜,乾淨爽口。仲有剛剛炸起著條,熱辣辣,夠脆,香口。牛扒叫左五成熟,切開紅紅地,口感唔會太厚實或太軟,係剛剛好,調味唔錯,點唔點牛扒汁都好好食。法國燒春雞:半隻春雞燒得都幾靚,比平時食開果D春雞大隻,但肉質都係嫩,唔鞋口,好夠味。旁邊同樣有胡麻醬沙律菜,呢個就配焗薯,無咁熱氣,我就鐘意呢個配搭。荔枝花茶:成個茶壺上,大大壺,仲有個爐點住火keep warm,花茶緊係熱先好飲,飲到最尾都唔怕凍晒。Matcha Latte:鮮奶味比較rich,帶淡淡抹茶味,夠凍少甜,幾好飲。甜品:New York cheese cake口感軟
餐廳幾大,木系裝修,坐位寬闊,坐得舒服。
既然老公生日,咁就食好D。見到個deluxe二人餐都幾啱食,又抵。有前菜、餐湯、主菜、飲品仲有 甜品添,主菜仲有老公最鐘意食嘅牛扒同春雞揀,fit晒。
甜品:New York cheese cake口感軟棉較厚實,唔太甜,食完就滿足晒。