2007-10-22 15 views
第3餐生日飯同朋友食鐵板燒慶祝,本來想試下和三味,但係太遲book位,所以去咗帝苑洒店嘅稻菊。我同朋友二人點了一個特级牛肉龍蝦套餐同一個大蝦帶子套餐share再加一個帶子刺身。帶子刺身好鮮甜,反而套餐嘅魚生刺身就感覺一般。前菜我最欣賞海螺同埋魚卷,味道好清新。食完刺身同前菜,鐵板燒師父開始燒龍蝦同大蝦,我睇到隻龍蝦起度掙扎,有啲唔忍心,師父見到即刻囉個蓋”cup”住佢,龍蝦起肉後,個身可以揀用清湯或面豉煮湯。龍蝦味道爽甜,大蝦就有羔,但當然唔及龍蝦新鮮,所以師父建議我哋點類似茄汁嘅醬。跟住就到帶子出塲,師父落咗一啲洒去燒,但係我都係比較鍾意生食帶子多啲,煮熟後嘅質感無咁好!牛肉我哋揀咗五成熟要薄燒,師父用牛肉卷住啲蒜片一齊燒,可惜師父失手,啲牛肉燒得過熟,雖然入口未至於韌,但係已經影響口感!其餘嘅炒飯同野菜都一般啦,因為已經食得太飽,所以啲炒飯只係食咗幾啖,但係好似淡咗啲!套餐最後可以揀要生果或者雪糕,我揀咗生果,我朋友揀咗红豆雪糕,朋友嘅雪糕好好食,我忍唔住食咗幾啖,不過我嘅生果都有一件好好味嘅红豆糕!呢餐食物總括可以比75分(牛肉過老扣咗5分),服務有80分,環境都有80分,不過價

呢餐食物總括可以比75分(牛肉過老扣咗5分),服務有80分,環境都有80分,不過價錢就…….多謝哂啦,老友!