2022-12-16
最近好想食生蠔,今日老公喺佐敦見客,所以決定夜晚去試吓Marco’s Oyster Bar & Grill。臨近聖誕🎄,餐廳佈置十分用心,濃濃的節日氣氛,既有情調,亦十分浪漫溫暖。Cartiera (South Africa) $28Four Season (France) $38職員介紹咗哩兩款生蠔🦪俾我哋,果然無介紹錯!兩款都好甘甜,鮮味十足,帶有淡淡海水味,質感綿滑。個人較鍾意南非的,味道更為清新。美國厚切極品黑毛豬鞍扒 $268大塊厚身,份量驚人。豬肉味香,肉汁豐富,肉質鮮嫩,一啲都唔嚡唔韌。點上惹味芥末醬,味道更出色。薯條都不錯。純正意大利卡邦尼意粉(選用意大利煙肉和36個月醃製芝士)$198好有驚喜!職員會將cheese wheel同爐頭推到客人旁,再show time!職員用火槍將芝士加熱至溶化,火光熊熊,視覺效果一流,然後再將意粉放到cheese wheel裡跟芝士攪拌,每一條意粉都沾滿濃郁的芝士,絕無欺場!意粉除芝士味道香濃外,亦煮到al dente嘅口感,十分值得一試!朱古力心太軟 $52雖然已經好飽,但甜品真係不能少!最後我哋揀咗朱古力心太軟。朱古力蛋糕熱辣辣香噴
Cartiera (South Africa) $28
Four Season (France) $38
美國厚切極品黑毛豬鞍扒 $268
朱古力心太軟 $52
雖然已經好飽,但甜品真係不能少!最後我哋揀咗朱古力心太軟。朱古力蛋糕熱辣辣香噴噴,一切開,朱古力醬一湧而下,非常澎湃,再配上香滑雲呢拿雪糕,味道令人感動,為今個晚餐畫上完美句號。